26 Aralık 2024 Perşembe

Batman'da Nazım Gülmez'in akıbeti soruldu

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları eylemlerinin 662. haftasında, Dersim'de 15 Ekim 1994'te gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Nazım Gülmez'in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 662. haftasında Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Rezan Baytar, 15 Ekim 1994'te Dersim'in Hozat ilçesine bağlı Taşıtlı köyünde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Nazım Gülmez'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

61 yaşındaki Nazım Gülmez'in tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirten Baytar, "13 Ekim 1994 tarihinde Ali Boğazı bölgesinde Bolu Komando Tugayına bağlı askerler tarafından icra edilen askeri operasyon sırasında, Dersim ili Hozat ilçesine bağlı Taşıtlı köyüne baskın gerçekleşir. Köy muhtarı ve bir köylü askerler tarafından gözaltına alınır. Köylüler akşam saatlerinde serbest bırakılır. Bu baskından 2 gün sonra 15 Ekim 1994 tarihinde, öğlen saatlerinde aynı askerler tekrar köye gelir, köyde arama yaparlar, ardından evler ateşe verilerek yakılır" ifadelerini kullandı.

Askerlerin Nazım Gülmez'i kendilerine kılavuzluk yapması gerekçesiyle evinden aldığını ve Gülmez'in köy halkının gözleri önünde zorla götürüldüğünü kaydeden Baytar, Gülmez'den bundan sonra bir daha haber alınamadığını ifade etti.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR KARŞISINDA SUSMAK SUÇTUR'
"Gülmez'in eşi Garip Gülmez, olaydan bir ay sonra Hozat'taki binbaşıya eşinin akıbetini sorar. Binbaşı tarafından kendisine şu yanıt verilir: 'Biz onları elimizde bir süre tuttuktan sonra serbest bıraktık, şimdi biz de onu arıyoruz.' Eşi Garip Gülmez bu kez Hozat Savcılığına başvurur. Yapılan bu başvuru neticesinde Hozat Savcılığı görevsizlik kararı verdi. Verilen görevsizlik kararı üzerine Gülmez ailesi, Elazığ Askeri Savcılığa başvuruda bulunur" diyen Baytar, Gülmez ailesinin iç hukuk yollarından sonuç alamaması sebebiyle AİHM'e başvurduğunu ancak AİHM'in başvuruyu reddettiğini aktardı.

Baytar, "İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için yargıyı görevini yerine getirmeye çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.