5 Ekim 2024 Cumartesi

Barış Anneleri: Tutsakların talepleri için ayağa kalkalım

Hapishanelerde süren açlık grevleri bugün 99. gününde. Binlerce tutsak PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi ve hapishanelerdeki hak gasplarına yönelik süren açlık grevlerine ilişkin konuşan Barış Anneleri, "İhtiyacımız olan tecrit değil barış. Ölüm değil barışı savunmalıyız" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve hapishanelerde artan hak gasplarına yönelik başlatılan açlık grevleri bugün 99. gününde. Mezopotamya Ajansı'na konuşan Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri Saliha Ceylan ve Aygül Çiftçi, kamuoyuna açlık grevi eylemlerine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Ceylan, yüzü aşkın cezaevinde devam eden açlık grevlerinde tutukluların taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu. Kürt sorununun savaş yoluyla çözümsüzlüğe sürüklendiğini ifade eden Ceylan, "Cezaevinde başlatılan açlık grevlerine bir anne yüreğiyle üzülmekteyim. Devlet yetkileri üç gün yemek yemeden durabilirler mi?" diye sordu.

Öcalan'ın İmralı'da 22 yıldır tecrit altında tutulduğunu vurgulayan Ceylan, "Öcalan hukuksuz bir şekilde tutulduğu yetmiyor, tecrit uygulanıyor. Devlet bu tutumdan vazgeçmeli, diyalog yollarını açmalı. Bizim ihtiyacımız tecrit değil barış. Ölüm değil barışı savunmalıyız" diye konuştu.

'KÜRTLER BİR OLMALI, AYAĞA KALKMALI'
Hapishanelerde devam eden açlık grevlerine karşı duyarlı herkesin ses çıkarması gerektiğini dile getiren Ceylan, "Bu savaşta binlerce genç öldü. Anneler her gün ağlıyor. Kızım beş yıl önce şehadete ulaştı, mezarının nerede olduğunu hala bilmiyoruz. Devlet cenazeyi bize vermedi. Çoğu anne çocuklarının mezarlarının nerde olduğunu bilmiyor. Düşman hukuku uygulayan zihniyete karşı Kürtlerin bir olması gerekiyor. Bütün Kürtler ayağa kalkmalı ve bu zulme dur demeli" çağrısında bulundu.

'ÖCALAN AİLESİ VE AVUKATLARI İLE GÖRÜŞTÜRÜLSÜN'
Van'dan 10 yıl önce baskılar nedeniyle Ankara'ya göç etmek zorunda bırakılan Barış Annesi Aygül Çiftçi ise, tek isteğinin barış olduğunu dile getirdi. Tecridin insanlık suçu olduğunu belirten Çiftçi, "Öcalan, ailesi ve avukatlarıyla bir an önce görüştürülmeli. Bu tecridin hukuki bir yanı yoktur. Sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Siyasi tutsakların insanca yaşam talebi olduğunu sözlerine ekleyen Çiftçi, şunları söyledi: "Herkes talepler kabul edilene kadar bulunduğu yerden ses çıkarmalı. Dünyadaki en güzel şey barış, artık insanlar ölmesin barış olsun."