5 Ekim 2024 Cumartesi

Bakanlığın Salda ikiyüzlülüğü: UNESCO'ya başvuru, 'millet bahçesi' inşaatına devam

İktidarın sermaye ve rant odaklı politikaları nedeniyle 4 milyar yaşındaki jeolojik miras Salda Gölü'nün tahribatına karşı halkın mücadelesi sürüyor. Salda'nın UNESCO listesine dahil edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçtiğini duyurdu. Ancak, tüm tepkilere rağmen millet bahçesi yapımı hala sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Salda gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin UNESCO Doğal Miras Listesi'ne dahil edilmesi için nihayet harekete geçti. Ancak, Salda'yı yok edecek "millet bahçesi" çalışmaları da hala sürüyor. 

Mars'taki Jezero Krateri'ne benzerliği olan Salda Gölü, beyaz kumsallarıyla Türkiye'nin Maldivleri olarak biliniyor. Ancak ziyaretçi akını ve sermaye odaklı politikalar nedeniyle Salda bu özelliğini kaybetmek üzere. Salda Gölü millet bahçesi ve millet bahçesine ait sosyal donatılar inşaatı ve altyapı, çevre düzenlemesi ihalesi 31 Temmuz 2019'da yapılmıştı.

SOSYAL MEDYADA YİNE SALDA GÖLÜ İÇİN EYLEM YAPILDI
Salda Gölü'nde yapılması planlanan 'millet bahçesine' tepki gösteren çok sayıda sosyal medya kullanıcısı sık sık yapılan eylemlerle sermaye ve rant odaklı politikalara tepki göstermiş ve 4 milyar yaşındaki jeolojik miras olan Salda'nın korunmasını istemişti. Geçen günlerde de #SaldaDünyaMirasıdır etiketiyle sosyal medyada eylem düzenledi.

Salda Gölü Koruma Derneği, Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasında, göl kıyısında bulunan orman bekçi evindeki inşaat çalışmalarının niteliğine ilişkin
Ocak ayında Burdur İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmuştu. Başvuruya verilen yanıtta söz konusu yapının çevresiyle birlikte rekreasyon alanı olarak hizmet vereceğini belirtmişti. Salda Gölü Koruma Derneği Salda Gölü'nün "dünya doğal mirası" sayılması için UNESCO'ya başvuruyu Burdur Valiliği aracılığıyla 21 Ocak 2021 tarihinde yaptıklarını açıkladı.

BAKANLIK UNESCO'YA DAHİL EDİLMESİ İÇİN HAREKETE GEÇTİĞİNİ İLAN ETTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Salda'nın sermaye ve rant politikalarına kurban edilmemesine karşı yapılan çağrılara kulak tıkamaya devam ederken, bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin UNESCO Doğal Miras Listesi'ne dahil edilmesi için harekete geçtiğini ilan etti.

UNESCO'ya gönderilen dilekçede NASA ve bilim insanlarının Salda'yı Mars'taki Jezero Krateri'ne benzerliği ile önemli buldukları da belirtildi ve göldeki tek hücreli canlı oluşumunun halen devam ettiğine vurgu yapıldı. Aynı zamanda 301 sucul ve karasal bitki türünden ikisinin endemik olduğu, ayrıca bölgedeki 110 kuş türünden 75'inin de Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında olduğu belirtildi.

'MİLLET BAHÇESİ' YAPIMI SÜRÜYOR
Salda için UNESCO'ya yapılan başvuru dilekçesinde bölgenin özellikleri ve korunmasının hassasiyeti belirtilirken; "millet bahçesi" yapımı ise hala sürüyor.