5 Ekim 2024 Cumartesi

Bahçeli: Montrö bildirisi darbe çağrısıdır, bu suç cezasız kalmayacaktır

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Montrö bildirisi için "Bu çağrı bal gibi darbe çağrısıdır. Bu suç cezasız kalamaz kalmayacaktır" dedi. AYM'nin HDP iddianamesini geri göndermesine de tepki gösteren Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi ayet hükmü değildir" diye belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu, Montrö bildirisine, Anayasa Mahkemesi'ne ve HDP'ye dair açıklamalarda bulundu.

104 emekli amiral tarafından yayımlanan Montrö bildirisinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyleyen Bahçeli, "Bu çağrı bal gibi darbe çağrısıdır. Bu bildiri demokrasiyi hedef alan torpidodur, bu bildiri hukuk gaspı, milli iradeye doğrultulmuş silahtır" diye konuştu. Bahçeli ayrıca, "Demokrasi düşmanlarına yeşil ışık yakan, gel gel yapan 104'lükler suç işlemişlerdir. Bu suç cezasız kalamaz kalmayacaktır" dedi.

Anayasa Mahkemesinin HDP iddianamesini geri göndermesine de tepki gösteren Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi ayet hükmü değildir. Bir darbe mirası olduğu ortadadır. Bu mahkemenin kapısına kilit vurularak yeniden yapılandırılması demokrasi sorumluluğudur" dedi.

Bahçeli'nin hakaret ve hedef gösterme içeren açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'MONTRÖ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
"Türkiye 4 Nisan'da 104 emekli, amiralin bir nevi muhtırası ile sarsılmıştır. 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Lozan'ın tamamlayıcı bir parçasıdır. Aynı zamanda bizim kırmızı çizgimiz, Karadeniz'in barış ve istikrar güvencesidir. Kaldı ki kimsenin de Montrö'yü tartışmaya açtığı, feshedelim dediği de yoktur. Bu zorlama zekâ özürlü yaklaşımın failleri herkesi kendileri gibi aptal ve ahmak mı zannediyorlar. Beyinlerinin ve gizli emellerinin esiri olan 104 emekli amiral, Türk demokrasi tarihinin kara bir lekesidir. Bu lekeyi temizlemek demokrasinin, milli iradenin tarihe karşı namus, şühedaya vefa borcudur.

"Demokrasi düşmanlarına yeşil ışık yakan, gel gel yapan 104'lükler suç işlemişlerdir. Bu suç cezasız kalamaz kalmayacaktır.

Hayret etmemek elde değildir. Mavi vatanımızı bu çürüklerle nasıl savunmuşuz!

"Bize göre 4 Nisan çıkışını detaylarıyla ele almak şarttır. Bunlar denizci değil denizciliğin yüz karalarıdır.

'CÜRETLERİNİN BEDELİNİ ÖDEMELİDİRLER'
"Söz konusu muhtıra emeklilikle canı sıkılan, biraz da adımızdan söz ettirelim diyen bir meczubun işi değildir. Bunları deniz nasıl tutuyorsa hukuk da öyle tutmalı, cüretlerinin bedelini ödemelidirler.

"Neymiş düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı esasmış. Bu çağrı bal gibi darbe çağrısıdır. Bu bildiri demokrasiyi hedef alan torpidodur, bu bildiri hukuk gaspı, milli iradeye doğrultulmuş silahtır. Buna demokrasi ve ifade özgürlüğü diyenler vesayetçi odaklar, emperyalizmin piyonları, damgalı darbe çığırtkanlarıdır.

"Hiç kimse sinir uçlarımızla oynamasın. Darbeler sayfası kapanmıştır.

"Bu bildiriye imza atanların hesap verme vakti gelmiştir. İbreti alem için 104 emekli amiralin rütbeleri sökülmeli, emeklilik hakları ellerinden alınmalı, maaşları kesilmelidir. Bildiriyle ilgili adli ve idari soruşturma derinleştirilerek tekamül ettirilmelidir. Arkasında önünde kimler var alayı ortaya çıkarılmalıdır.

'AYM'NİN KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR'
"Anayasa Mahkemesi'nin HDP'yi kollayan tutumu bizim nazarımızda hükümsüzdür. AYM adil ve hakkaniyetli bir karar vermemiştir.

"Bugün 'HDP iddianamesini usul eksiklikleri var' diyerek gerisin geriye iade eden zevat, bir saatliğine de olsa dağda ovada sınır ötesinde hainlerin karşısına çıkabilecek yürekliliği gösterebilecek midir.

"İddianame kapsamında yok şurası olmamış, yok burası eksik kalmış diyen Anayasa Mahkemesinin başkan ve üyeleri bunu gidin de şehit analarına anlatın.

"HDP'ye zaman kazandıran AYM'nin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü umursamadığını görüyoruz.

"Halen AYM Başkanlığı makamını işgal eden şahsın geçmişte polis akademisi başkanıyken 1 Ağustos 2009 tarihindeki PKK açılımına nasıl ev sahipliği yaptığını, 12 kötü adamı nasıl ağırladığını o görevdeyken hangi şaibeli işlere karıştığını biz gayet iyi biliyoruz.

"AYM'nin mevcut hali ile milletimizin vicdanında karşılığı yoktur. Mahkeme Başkanının da tarafsızlığı söz konusu değildir.

'AYM'NİN KAPISINA KİLİT VURULARAK YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR'
"Bu mahkemenin kapısına kilit vurularak yeniden yapılandırılması demokrasi sorumluluğudur. AYM'nin bir darbe mirası olduğu ortadadır.

"AYM ayet hükmü değildir. Zamanın ruhuna, milletimizin beklentilerine müzahir şekilde yapısı değişebilecektir.

"Hiç kimse bize durum hatırlatması yapmasın. Biz neyin ne olduğunun farkındayız. Bu nedenle AYM bugünkü haliyle devam edemez, inandırıcılığından güvenilirliğinden bahsedilemez.

"Türk milleti yeni ve tarihi özelliklerine uygun bir yüksek mahkeme kurmaya muktedirdir. Buna da hakkı vardır."

'KILIÇDAROĞLU ÇOK MERAKLIYSA HDP'NİN CHP'YE KATILIMINI SAĞLAMALIDIR'
"Kılıçdaroğlu çok meraklıysa olağanüstü kongreyi toplamalı, HDP'nin CHP'ye katılımını sağlamalıdır. Hodri meydan, cesareti varsa buyursun denesin. HDP ile yasak ilişkiyi resmi birlikteliğe dönüştürsün, bunun vebaline de katlansın."