5 Ekim 2024 Cumartesi

'Aysel Tuğluk'un infazı ertelensin'

501'inci F oturmasında beş yılı aşkındır rehin tutulan HDP eski milletvekili Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi istendi. Tuğluk'un sağlık sorunlarına değinilen açıklamaya HDP yöneticileri de katıldı.

Hasta tutsakların tahliye edilmesi talebiyle gerçekleştirilen 501'inci hafta F oturmasında Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) yöneticileri de katıldı. Açıklamada, "Hasta mahpus Aysel Tuğluk serbest bırakılsın" yazılı pankart açıldı.

Açıklamada konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Davut Arslan, Aysel Tuğluk'un siyasal yaşamı boyunca pek çok zorluğa göğüs gerdiğini söyledi. Tutsaklığının üzerinden bir yıl geçmeden annesi Hatun Tuğluk'un yaşamını yitirdiğini belirten Arslan, Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesine yönelik Ankara'da gerçekleşen ırkçı saldırıyı hatırlattı.

Arslan, "Kamuoyunun yakından bildiği bu çirkin saldırı, Aysel Tuğluk'un hem bedenen hem ruhen ağır biçimde yıpranmasına ve bu yıpranmaya bağlı demans hastalığının gelişmesine yol açmıştır. Söz konusu durum Kocaeli Üniversite Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı raporunda da açıkça zikredilmiştir" diye aktardı.

'İNFAZ ERTELEME TALEBİ REDDEDİLDİ'
Aysel Tuğluk'un hayatını sürdürebilmesi için ikinci kişiye ihtiyaç duyduğunu belirten avukat Arslan, üniversite hastanesinin raporunun aksine Adli Tıp Kurumu'nun 'hayatını yalnız biçimde idame ettirebileceği' şeklinde rapor verdiğini kaydetti. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun raporuna dayanarak infaz erteleme talebini reddettiğini hatırlatan Arslan, Aysel Tuğluk'un bir an önce tahliye edilmesini istedi.

'ADALETSİZLİĞE DUR ÇAĞRISI'
Yaşanan hukuksuzluğa son verilerek başta Aysel Tuğluk olmak üzere tam hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısında bulunan Arslan, "İnsan hakları, adalet ve demokrasi talep eden bütün kesimleri bu adaletsizliğe dur demeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.