5 Ekim 2024 Cumartesi

'Asistan hekimlerin çalışma şartlarını düzeltin'

Asistan Dr. Rümeysa Berrin Şen'in trafik kazasında yaşamını yitirmesinin, "Kaza değil cinayet" olduğuna dikkat çeken sağlık emekçileri, asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesini talep etti.

36 saat nöbet sonrası geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistan Doktoru Rümeysa Berrin Şen, bir çok kentte yapılan açıklamalarla anıldı.

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde gerçekleştirdiği anmada, "Kaza değil cinayet, 36 saat aralıksız nöbet öldürüyor" yazılı pankart açıldı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya anmada yaptığı konuşmada, bugün çalışma şartlarının kötülüğü ve zorluğundan dolayı yaşamını yitiren bir meslektaşları için burada olduklarını belirterek, yaşananlara bir an önce çare bulunması gerektiğini kaydetti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, gerekli mesajları gerekli yerlere defalarca kez ilettiklerini, ancak bu konuda herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Diyarbakır Tabip Odası yöneticisi Mustafa Yaşar ise sağlık emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı: "Uzmanlık eğitimi almak için geldiğimiz kliniklerde asıl görevimizin öğrenmek olduğunu hatırlatıyor, nitelikli eğitim istiyoruz. İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz. Yataklı kurumlar yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın ön koşulsuz tanımlanmasını istiyoruz."

ADANA
Adana Tabip Odası, Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde açıklama yaptı. Açıklamaya sağlık emekçilerinin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten katılırken, açıklama yaşamını yitiren sağlık emekçileri anısına saygı duruşu ile başladı.

Şen'in yaşadığını "Bir kaza değil, çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdi" diyen Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "İinsanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Uzmanlık eğitimi almak için gelen asistan hekimlere nitelikli eğitim istiyoruz. İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Asistan hekimlerin 36 saat aralıksız çalışmalarının insani bir durum olmadığını ifade eden TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, "Bu çalışma hem insan haklarına aykırı, hem hasta haklarına aykırı hem de hekim haklarına aykırıdır. Tüm hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının, ekonomik ve özlük haklarının biran önce düzeltilmesi, şiddetin önlenmesi şarttır. TTB olarak ürettiğimiz çözüm önerilerimizi sunmak için Sağlık Bakanı'ndan ısrarla randevu istememize rağmen, randevu verilmemektedir. Sebebini anlamış değiliz. Zor koşulların düzeltilmesi için buradan sesimizi duymalarını istiyoruz" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, "Sağlık çalışanlarının gördüğü şiddet, çalışma şartlarının iyileştirilmesi konularını meclisimize getireceğiz. Doktorlara yapılan eziyet son bulsun artık" şeklinde konuştu.

URFA
Urfa Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu, Dr. Rümeysa Berrin Şen için Harran Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi önünde açıklama yaptı. "Kaza değil cinayet" pankartının açıldığı anma saygı duruşuyla başladı. Anmada konuşan Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, "Rümeysa Şen'in gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından geçirdiği kaza görüntüleri bize bunun bir kaza değil göz göre göre çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdi" dedi. Yüksekyayla, asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşlarının daha ölmesi gerektiğini sordu.

Yüksekyayla taleplerini şu şekilde sıraladı: "İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz! Yataklı kurumlar yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın ön koşulsuz tanımlanmasını istiyoruz. Hatırlatıyoruz: Köle değil öğrenciyiz. Yorgun hekim, uykusuz hekim, tükenmiş hekim sağlığa zararlıdır."