5 Ekim 2024 Cumartesi

Araştırma: Toplum, engelli kadın hakları olan bir birey gibi görmüyor

"Engelli Kadınların Sivil Toplum Örgütlerindeki Etkinliğinin Araştırılması" konulu bir araştırma yapan Türkiye Körler Federasyonu, toplumun engelli kadını hakları olan bir birey olarak görmesinin sağlanması için önerilerde bulundu. 

Türkiye Körler Federasyonu, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile "Engelli Kadınların Sivil Toplum Örgütlerindeki Etkinliğinin Araştırılması" konulu bir araştırma yaptı. 256 kadının katıldığı araştırmada; toplumun engelli kadını hakları olan bir birey olarak görmesinin sağlanması gerektiği ortaya çıktı. 

"Haklarımızı savunabilmek için engelimiz, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin getirdiği aile ve bakım sorumlulukları" diyen araştırmaya katılan engelli kadınlar; örgütlerin konumu, mekanı, çalışma ve toplantı saatleri kadınlara uygun olmadığı için örgütlere aday olamadıklarını belirtti.

Engelli kadınların talebi, yönetimde eşit temsil oluncaya dek kota. Araştırmada, "STÖ'lerin yüzde 80'inde engelli kadınların yönetim kurullarında yer almalarını sağlamaya yönelik yazılı bir düzenleme yok. Engelli kadınların yüzde 82'4'ü başkanlık için aday olmamış. STÖ'lerde engelli kadınların taleplerini iletebileceği mekanizmalar yok" denildi. 

Araştırma sonucunda şu öneriler sunuldu:
• "Örgütlerde kadınların başarılı olabileceğinin görülmesi için 'örgütler erkek işidir' önyargısı kırılmalı ve fırsat eşitliği sağlanmalı.
• Örgütlerde erkek üyelere yönelik toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı, kadınların örgüt sürecine katılmalarını kolaylaştırıcı, kadınlara karşı olumsuz kalıp yargıları kırıcı eğitim çalışmaları yapılmalı.
• Engelli kadınların STÖ'lerde daha etkin olmaları için eğitimler yapılmalı. Bu çalışmaların yapılabilmesi için devlet ve fon kuruluşları destek yaratmalı.
• Örgüt yönetim kurulu, engelli kadınların örgütlenme sorunları, düşünce, duygu ve gereksinimleri hakkında toplantılar düzenlemeli ve sonuçlarına uygun çalışmalar yapmalı.
• Engelli örgütleri, engelli kadınların kadın örgütleri ve diğer STÖ'lerde etkin yer alması için çalışmalar yürütmeli.
• Engelli sayısı, engellilerin cinsiyete göre dağılımı, engelli kadınlara ilişkin demografik veriler, engelli STÖ'lerinde üye ve yönetim kurullarında kadın erkek oranı, kadın STÖ'lerine ilişkin sayısal veriler, kadın derneklerindeki engelli kadın üye oranı, yönetim kurullarında engelli kadın oranı vb. pek çok konuda yaygın araştırmalar yapılmalı.
Engelli kadınların doğuştan sahip olduğu hakları kullanmalarının engellenmesi, bir demokrasi ve insan hakları sorunudur. Bu sorun başta devlet olmak üzere toplumun katılımıyla çözülmelidir."