5 Ekim 2024 Cumartesi

Ankara Mimarlar Odası: Rant hırsı sonucu faciaya ramak kaldı

Ankara Mimarlar Odası, temeli kayan apartman ile ilgili yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada "Ağaçlandırılması gereken alanların, yapılaşmaya açılması, rant hırsı ve meslek etiğinin ihmali sonucu faciaya ramak kaldı" dedi.

Çankaya İleri Mahallesi Mektep Sokak'ta yapımına başlanan inşaat çalışmaları sırasında Altay Sokak'ta 8 katlı Açelya Apartmanı'nın temelinde kayma meydana geldi. Çökme tehlikesi olan Açelya Apartmanı ve Altay Sokak ile Mektep Sokak'ta bulunan 21 bina tahliye edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olay yerinde inceleme yaptı. İncelemede, dik yamaçların yer aldığı vadi alanında yıllara dair şekilde yapılan planlar sonucu ağaçlandırılması gereken yamaçlar doldurularak yapılaşmaya açıldığı belirtildi. Yaşanan durumun yıllara yayılan yanlış kentleşme ve planlama sürecinin bir sonucu olduğu belirtilen incelemede, "Yapı denetim kuruluşu tarafından inşa çalışmalarına başlanır diye yer teslimi yapılmadan müteahhit firmanın işe başlaması mevzuata aykırıdır. Böylesine riskli bir alanda özel yapı ve çevre güvenliği önlemlerinin alınarak, yıkım hafriyat ya da yapım işlerinin yapılması ve inşa faaliyetleri başlamadan günler öncesinden çevre halkının uyarılması gerekir. Yapılan görüşmelerde böyle bir uyarının yapılmadığı tespit edilmiştir. Semt sakinlerinin asfaltta açılma olmasından kaynaklı müteahhitle görüştüklerini ancak müteahhidin ‘Kendi arsam istediğim gibi kazı yaparım' dediği ifade edilmiştir. Risk altındaki binalar boşaltılmış, kayan yapının yıkım süreci başlatılmıştır. Alanın kentsel dönüşüm alanı ya da riskli alan ilan edilmesinin gündemde olduğu dile getirilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İnceleme ve tespit sonrası açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Meslek odaları olarak defalarca kez uyardığımız, ağaçlandırılması gereken alanların, vadilerin yıllar içerisinde yapılaşmaya açılması, denetimsiz inşa faaliyetleri ve rant hırsı ile meslek etiğinin ihmali sonucu faciaya ramak kalan bir süreç yaşanmıştır. Can kaybının olmaması sevindiricidir. Süreci yakından takip ediyoruz, sorumluların cezalandırılmasını, ailelerin nitelikli mimarlık, sağlıklı kentsel planlama sağlanarak barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyoruz" dedi.