5 Ekim 2024 Cumartesi

Anıl ve Şilan'a destek açıklaması: Üniversiteyi savunmak suç değildir

Boğaziçi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz'ün de aralarında olduğu 23 öğrenciye destek için İstanbul Anadolu Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı, "Üniversiteyi savunmak suç değildir" denildi.

Kadıköy'deki Boğaziçi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz'ün de aralarında olduğu 23 kişinin yargılandığı davanın duruşması İstanbul Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülürken, adliye önünde öğrencilere destek açıklaması yapıldı.

"Üniversiteyi savunmak suç değildir. Anıl ve Şilan'ı özgür bırak" yazılı pankartın açıldığı eylemde "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek" sloganı atıldı.

Eylemde okunan basın açıklamasında "Anıl ve Şilan, 56 gündür 'kayyum Melih Bulu bize rektör olamaz' dedikleri için insanlık dışı bir muameleyle gözaltına alındı ve tutuklandı. Anıl ve Şilan üniversiteyi savunduğu için tutuklandılar. Biz Anıl ve Şilan'ı almak için bugün buradayız ve onları alana dek gitmiyoruz, gitmeyeceğiz" denildi.

Açıklamada, "Şilan ve Anıl'ı, direnen tüm gençliğe göz dağı vermek için tutukladılar. Arkadaşlarımızı 3 yıl hapis cezasıyla yargılıyorlar. Saray Rejimi, arkadaşlarımızı tutukladı ve kış koşullarında battaniye dahi verilmedi, eğitim hayatlarını engellemeye çalışıyorlar. Şilan ve Anıl, ne terör ne de adli suçludur. Gençliğe göz dağı verilmeye çalışılıyor. Bizler bugün Kartal Adliyesi'nden, özerk ve demokrasiyi savunduğu için tutuklanan Anıl ve Şilan'ı almak için geldik. Gücümüz ve yüreğimiz yetiyor. Sizi almaya geldik dostlar. Kuracağımız demokrasi ve özgür ülkede hiçbirini affetmeyeceğiz ve hesabını soracağız" diye kaydedildi.

Açıklama sonrası tutuklu üniversite öğrencisi Şilan Delipalta'nın kardeşi söz alarak "Bir yıldırma politikasıyla karşı karşıyayız. Ablam ve bizlerin mücadelesi devam edecektir. Bu baskı ve şiddet bitene dek mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinsin. Gençliğe baskı ve şiddetle geri adım attırmaya çalışıyorlar, bilsinler ki gözlerini kaçırdıkları her yerdeyiz. Bir senaryo oynanıyor, bizi içeride yargıladıklarını zannediyorlar. Bilsinler ki, kayyum gidecek, biz kalacağız" diye konuştu.

HDP Milletvekili Hüda Kaya ise "Az önce kapılar kilitlendi, duruşma salonuna girişimiz engellendi. Hiçbir kapı bizim direnişimizin önünde duramayacak. Burada 30 genç yargılanıyor. Neden? Hiç bir teammüle uymayacak şekilde atanan bir kayyum rektörü protesto ettikleri için tutuklandılar. Tecavüzcülerin, kadın katledenlerin, yolsuzluk yapanların hiçbirinin polis ablukasına alındığını görmedik. Biz bu topluma, adalete, emeğe düşman olan zalimlerle mücadele yapılmasını istiyoruz. Tüm ülke bu yozlaşmışlara teslim edilmiş durumda. İktidarın ötekileştirici vekillerine karşı biz vekiller üniversiteleri ve ülkeyi özgürleştirmek için sizlerle olmaya devam edeceğiz gençler" diye belirtti.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu de "Zalimlerin zulmüne son verene kadar devam edeceğiz. Yolumuz yolunuzdur" dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş "Buradaki tüm arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın, sizlerin yaptıklarınıza şahidiz. Buraya geldiğimizde bir engellemeyle karşılaştık. Anıl ve Şilan'ın barbarca, hukuksuzca alındıklarını gördük. İçeride gördük ki, hiçbir arkadaşımız tek bir milim bile geri adım atmıyor. Bugünlerde görüyoruz ki, üniversiteleri kendi çiftliği olarak gören Saray'a karşı direnen arkadaşlarımıza karşı tüm kolluk güçleri devreye sokuldu. Gençliğe bir model kabul ettirmeye çalışıyor fakat tutmuyor, kabul görmüyor. Halka yabancılaşmış, çürümüş bir sistem dayatılıyor. Artık iki seçenek var. Türkiye ya Kürşatların ülkesi olacak ya da Anıl ve Şilan gibi direnen gençlerin ülkesi olacak. Bugün Anılları alacağız, yarınsa tüm ülkeyi özgürleştirmek için kol kola gireceğiz... Hepinizi selamlıyorum..." ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Sera Kadıgil ise "Bu ülkenin yöneticileri, kürsüye çıkıp üniversiteleri terörist olmakla suçladı, fakat o suçlayanların hiçbiri bugün burada yok. Tüm AKP milletvekillerine 'edep yahu' diyorum ve gelip ders ve örnek almalarını öneriyorum" diye konuştu.