Almanya'da metal ve elektronik sanayisinde uyarı grevleri
Almanya'da elektronik ve metal sektörlerinde çalışan 3,9 milyon işçiyi kapsayan yeni toplu sözleşmesi anlaşmazlıkla sonuçlanınca işçiler 28 Ekim'de gece vardiyasında çalışan işçiler iş bırakarak uyarı grevleri yaptı. 29 Ekim'de de devam eden uyarı grevlerinde IG Metall ücretlere yüzde 7 zam talep ederken, patronlar 27 ay geçerli olacak bir sözleşme ve yüzde 3,9 ücret atışı önerdi.
Alman Metal İşçileri Sendikası (IG Metall), eylemlere paralel olarak yürütülen ve bugün devam eden işverenle sendika arasındaki görüşmeler ise otomotiv devi Volkswagen'in (VW) tasarruf planlarının gölgesinde gerçekleşiyor. VW İş Yeri İşçi Temsilciliğinden Pazartesi günü yapılan açıklamada, VW Yönetim Kurulunun Almanya'daki bazı fabrikaları kapatmayı, çok sayıda çalışanın işine son vermeyi ve maaşlarda kesintiye gitmeyi kararlaştırdığı öne sürülmüştü.
IG Metall'in uyarı grevi eylemine, VW'nin Osnabrück kentindeki üretim merkezinde çalışan yaklaşık 250 işçi de katıldı. Sendikanın toplu sözleşmelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Nadine Boguslawski de buradaki işçilerle bir araya gelerek eyleme destek verdi. Akü üreticisi Clarios'un Hannover fabrikasında çalışan ve uyarı grevine katılan yaklaşık 200 işçi ile bir araya gelen IG Metall müzakere heyeti başkanı Thorsten Gröger, burada yaptığı konuşmada "Biz kavga olsun diye kavga vermiyoruz. Burada konu üyelerimizin meşru haklarının korunmasıdır" dedi.
Patronla pazarlıklarını sürdüren IG Metall sendikası, işçilerin maaşlarına bir yıl içinde yüzde 7 zam yapılmasını talep ederken bunu son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon sonucu alım gücünün düşmüş olmasıyla gerekçelendiriyor. Metal endüstrisinin işveren kanadı ise maaşlara yüzde 3,6 zam yapmayı ve bunu da 27 aylık bir zaman zarfında hayata geçirmeyi teklif ediyor. İşverenler üretimdeki düşüş ve azalan siparişler sebebiyle daha fazla zam yapamayacaklarını öne sürüyor.