5 Ekim 2024 Cumartesi

Aile hekimleri adeta cezalandırılıyor

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin bir cezalandırma olduğunu ve derhal feshedilmesi gerektiğini kaydeden SES Dersim Şubesi, alanlarda mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

SES Dersim Şube, aile hekimlerinin maruz kaldığı sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Şube binasında düzenlenen basın toplantısında söz alan Özgür Sayim Küçükkaya, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin bir cezalandırma ve işten atma yönetmeliği olduğunun altını çizdi ve kabul etmeyeceklerini kaydetti.

ASM'lerde hali hazırdaki zorlu çalışma şartlarının giderek ağırlaştırıldığını, zaten hekimlerin yapmak zorunda olduğu kronik hasta takiplerinin mantıksız kriterler dayatılarak takibi yapılamayacak hale getirildiğini belirten Küçükkaya, belirlenen kriterlere uyulamaması durumunda ise cezayla tehdit edildiğini söyledi. Küçükkaya, "Üstelik bu ek görevleri yerine getirebilecek altyapı konusunda herhangi bir çözüm sunulmayarak sağlık emekçileri yine kaderleriyle baş başa bırakılmaktadır" dedi.

Sağlık yönetiminin uzun süredir yamalı bohçaya dönüştürüldüğünü ifade eden Küçükkaya, "Sorunun muhatabı olan biz sağlık emekçilerini ve örgütlerini dikkate almadan, salt baskı altında tutma ve sindirme maksatlı yapılan ve mali-özlük haklarımızda da sürekli gerilemelere neden olan değişiklikler yapılmakta, bu değişikliklerin uygulanamaz olduğu görüldüğünde yeni değişikliklere gidilmektedir. Hangi yönetmeliğin hangi yönergesinin geçerli olduğu artık bizler tarafından bile zor takip edilir haldedir. Tepkiler üzerine aşı ek ödemeleri düzenlemesinde geri adım atan Bakanlık yeni düzenlemesiyle de sahada yaşadığımız sorunları çözmemiş, ek ödemelerdeki adaletsizliği ortadan kaldırmamıştır" diye konuştu. 

Yönetmeliğin derhal feshedilmesi gerektiğini dile getiren Küçükkaya, alanlarda olmaya ve mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Küçükkaya, şöyle devam etti: "Yönetmelik geri çekilinceye ve birinci basamak alanında taleplerimiz doğrultusunda düzenlemeler yapılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Tüm giderlerinin kamudan karşılandığı, uygun nitelikte kamusal binalarda, koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen, sağlık çalışanlarının ekip anlayışı ile ve bölge tabanlı hizmet sunabilmesi olanaklarının yaratıldığı birinci basamak sağlık hizmeti sunduğumuz çalışma koşulları istiyoruz."