5 Ekim 2024 Cumartesi

'Adalet mücadelesinde Suruç davası bir eşik'

Suruç davasının, sorumluların korunması için tek sanığa verilen cezayla kapatılmasına karşı açıklama yapan aileler, yaralılar ve dava avukatları, Suruç için adalet mücadelesinin mahkeme salonlarından ibaret olmadığının altını çizdi. Açıklamada, kapatılan davanın  katliamın gerçek sorumlularına yani iktidara uzatıldığının göstergesi olduğunu vurguladı ve 33'ler için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamı davasının tek kişiye ceza verilerek kapatılması ve mahkeme heyetinin aileler, yaralılar, avukatlar hakkında soruşturma açılmasını istemesine ilişkin İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

"Suruç davası biz bitti demeden bitmeyecek" yazılı pankartıyla düzenlenen basın toplantısına HDP İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, yaralıları, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar katıldı.

YOLERİ: ADALET İLE SONUÇLANAN BİR SÜREÇ İŞLETİLMEDİ
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Suruç davasının karara bağlandığını hatırlattı. Yoleri, "Daha önce ki katliam davalarında olduğu gibi bu davada da maalesef ki tatmin edici ve adalet İle sonuçlanan bir süreç işletilmedi" dedi.

AYDIN: SÖZDE MAHKEME HEYETİNİ TEHDİT ETMİŞİZ
Suruç şehidi Çağdaş Aydın'ın, babası Feti Aydın, Duruşmada avukatların taleplerinin kabul edilmediğini ve ailelere mahkeme heyeti tarafından söz hakkı verilmediğini anımsattı. Aydın, "Biz sözde mahkeme heyetini tehdit etmişiz, sözde mahkeme heyetini zorlamışız" ifadelerini kullandı.

Suruç şehidi Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan, ise şu ifadeleri kullandı: "Dünyanın neresinde görülmüş böyle bir adalet. Bizim içimiz yanmış, evladımızı öldürmüşler başımıza asker yığıyorlar" diye tepki gösterdi.

TÜRKAY: YUKARIDAN GELEN TALİMATLA DAVA KAPATILDI
Suruç'ta yaralanan Koray Türkay, duruşmaların katliama ortak olanlara, iktidara kadar uzandığını açığa çıkardığına dikkat çekti. Türkay, "Mahkeme heyeti bundan kaynaklı dosyaya eklenmesi istenen dosyaları, kanıtları, ses kayıtlarını ve görüntü kayıtlarını yok saydı, dosyaya eklemedi. Yangından mal kaçırırcasına bu dosyayı kapattı. Kendi inisiyatifinde olan bir şey olmadığını biz çok iyi biliyoruz. Yukarıdan gelen talimatla bu dosyanın biran önce kapatılması yönündeydi" diye konuştu.

'MAHKEME HEYETİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Suruç Yaralısı Yasin Can ise Mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Can, "Çünkü onlar suç işledi. Kobanê yolculuğu Türkiye ve Kürdistan arasında kurulan köprüydü" diye kaydetti.

BULUT: BU MÜCADELE HEPİMİZİN SORUMLULUĞUNDA
HDP İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut ise, "Suruç katliamında kaybettiğimiz arkadaşlarımızın idealleri, düşleri ve istedikleri sadece orada ki arkadaşlara ait değildir biliyorsunuz hepimizin amaçları dolayısıyla katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın mücadelesi, ailelerimizin yürüttüğü mücadelede de hepimizin sorumluluğunda" dedi.

UÇAR: ONLAR DA BİZ DE SORUMLULARIN KİM OLDUĞUNU BİLİYOR
Karar duruşmasında, mahkeme heyetinin taleplerin neredeyse hiçbirini kabul etmediğini ifade eden Suruç davası avukatlarından Sezin Uçar, "Biz de kamuoyu da biliyor. Bugün bu katliamdan sorumlun olan sadece Abdurrahman Alagöz ya da iddianamede adı geçen üç kişiyle sınırlı olmadığını, katliamla bağlantısı olan peki çok kamu görevlisinin ve pek çok IŞİD'linin de olduğunu biliyoruz. Mahkemeden bugüne kadar talep ettiğimiz Suruç katliamıyla ilgili tüm gerçeklerin açığa çıkartılması ve bütün faillerin yargılanabilmesiydi. Ama gerek katliam soruşturmasını yürüten savcılık makamı gerek Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi gerekse yaşam hakkı ihlali nedeniyle yaptığımız başvurularda kabul edilemez kararı veren Anayasa Mahkeme (AYM) katliam gereklerini görmezden geldiler ve katliam faillerinin yargılanmasının önüne geçtiler. Biz her duruşma bunları tartıştık. Ahmet Davutoğlu'nun duruşmada tanık olarak gelmesini istedik. Biz bu bakımdan Ahmet Davutoğlu ve o dönemin siyasileri aslında bu katliamın failiydiler. Suruç katliamına ilişkin ve Suruç için yürütülen adalet mücadelesine ilişkin farklı zamanlardaki kamuoyuna açıklamalar yaptık. Suruç davası geçtiğimiz hafta karara çıktı. Bu, adalet mücadelesinde Suruç katliamı davasında bir eşik elbette. Bugüne kadar hem Suruç aileleri hem Suruç yaralıları hem de avukatlar bu katliam dosyasını sadece katliam için yürütülen adalet mücadelesi değil;  mahkeme salonlarından, savcılık dosyalarından ibaret görmedik. Sesimizin ulaştığı her yerde 'Suruç için adalet' mücadelesini yükseltmeye çalıştık."