5 Ekim 2024 Cumartesi

78'liler Girişimi: Darbelerle hesaplaşamamak yeni darbeleri doğurdu

78'liler Girişimi, 12 Mart darbesinin 50. yılında açıklama yaptı, "Bugün 12 Mart darbesinin 50. yıldönümü. 12 Eylül darbesinin tamamladığı 'yarım' kalmış operasyonun simgeleştiği, en önemlisi, Türkiye halkının devrimci önderlerinin yok edildiği bir zamanı hatırlatan, kara bir tarihtir bugün" diye belirtti.

78'liler Girişimi, 12 Mart darbesinin 50. yılında yazılı açıklama yaparak o dönem neler yaşandığını hatırlattı. Dönemin darbe şefi Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'ın, "Sosyal uyanış, ekonomik gelişmeyi aştı, önünü kesmek gerekir" şeklindeki sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, 12 Mart'ın sadece, aşağıdan gelen sosyal-siyasal uyanışı durdurmaya dönük bir darbe olmadığı, asker ve bürokrasi içerisinde görece 'ilerici' bir eğilimin de tasfiyesi olduğu belirtildi.

68 kuşağının ateş taşıyıcıları diye nitelendirdikleri Deniz'ler, Mahir'ler, Sinan'lar ve İbrahim'lerin öldürüldüğünü hatırlatan 78'liler Girişimi, Ziverbey işkencehanesi, idamlara değinildi.

Darbecilerle ve darbeyle hesaplaşamamanın yeni darbelerin önünü açtığını belirten 78'liler Girişimi açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "16 Mart'ta, Balgat'ta, Bahçelievler'de, Malatya'da, Sivas'ta, Maraş'ta kısacası 70'li yıllar boyunca Türklere özgü 'Endonezya tipi tenkili', komünizme karşı 'Milliyetçi Cephe' kisvesi altında gerçekleştiren Demirel'lerle, Türkeş'lerle, Bayar'larla hesaplaşamadık.

"Hesaplaşamadığımız içindir ki Gazi Mahallesi katliamını, Madımak katliamını yaşadık. Toplum ve halk olarak, yakın tarihimizle hesaplaşma, yakıcı bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor. Gerçekleri Araştırma, Yüzleşme ve Adalet Komisyonları üzerinden yarınlarımızın da dün olmaması için bu hesaplaşmayı yaşamak, rahatlamak zorundadır Türkiye!"