5 Ekim 2024 Cumartesi

'5 dakikada iyi hekimlik olmaz' eylemleri

Hekimler, yaptıkları eşzamanlı eylemlerde hekimlere 5 dakikada muayene dayatılmasına tepki gösterdi. Bu uygulamanın halkın sağlık hakkını ve hekimlerin değerleri yok saydığı vurgulandı ve derhal vazgeçilmesi çağrısı yaptı. 

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla İstanbul, Ankara, Adana, Diyarbakır, Van ve Mersin'de Tabip Odaları, "5 dakikada iyi hekimlik olmaz" şiarıyla eşzamanlı açıklama yaptı. Açıklamalarda bu uygulamanın toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlerin değerlerini yok saydığı vurgulandı. 

İSTANBUL
İstanbul'da, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapılan eylemlerde "Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" denildi

Açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray Şube üyeleri de destek verdi. Hastane bahçesindeki çok sayıda hasta ve hasta yakınının da alkışlarla destek verdiği eylemde İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Murat Ekmez konuştu.

Sağlık Bakanlığının başlattığı yeni uygulama ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki randevu aralığını 5 dakikaya düşürdüğünü hatırlatan Ekmez, "5 dakikada hekimlik yapılmaz" diyerek Sağlık Bakanlığına bu uygulamadan vazgeçme çağrısı yaptı. Kasım ayına kadar her çarşamba hastane önlerinde bu uygulamaya tepki göstereceklerini söyleyen Ekmez, "Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikalar, hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdü. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ediyor. Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi, toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Tabip Odası Asistan Hekimler Kolu üyesi Merve Yıldırım da hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olduğunu hatırlattı.

ANKARA
Ankara Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında söz alan Ali Karakoç, "Hasta muayenesi için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; etik ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulamalar daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık ve daha çok şiddet ortamı hazırlayarak kamusal hizmetin çökmesine neden olmaktadır. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" dedi.

Karakoç, nitelikli sağlık hizmetinde ısrarcı olduklarını belirterek, "Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim" diye konuştu.

MERSİN
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, sağlık çalışanlarına dönük şiddete ve muayene randevularının 5 dakika olarak sınırlandırılmasını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Mersin Tabip Odası binasında yapılan açıklamayı oda başkanı Mehmet Antmen okudu.

"Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir" diyen Antmen, nitelikli sağlık hizmeti taleplerinde ısrarcı olduklarını ve iyi hekimlik yapmak istediklerini vurguladı. 

ADANA
Adana Tabip Odas, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önünde açıklama yaptı. Oda Başkanı Selahattin Menteş, son yıllarda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığını ifade etti. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istediklerini belirten Menteş, taleplerini şu şekilde sıraladı: "Hekimlere 7 bin 200 ek gösterge istiyoruz. Her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz Covid19 meslek hastalığı yasası istiyoruz. Hastaya yeterince zaman ayıracağımız süre istiyoruz. 5 dakikada muayene olmaz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları istiyoruz. Etkin ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz." 

TTB 2'nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise 23 Kasım'da  Ankara'da yapacakları "Beyaz Yürüyüşe" katılım çağrısında bulundu.

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu, Sağlık Bakanlığı'nın hekimlere günlük 100 hasta randevusu dayatmasını Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası önünde yaptığı açıklama ile protesto etti. Açıklamada, "Sağlık 5 dakikaya sığmaz. Ji bo tenduristiyê 5 daqqe têr nake" pankartı açıldı. Açıklamada konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, 5 dakikanın anadil sorunu olan bölge şehirlerinde hastayla iletişim için bile yeterli olmadığını belirterek, bu kararın sağlıkta şiddeti de arttırabileceğinin altını çizdi.

Diyarbakır Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Akengin, yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların, hastaneleri "ticarethane" hastaları "müşteriye" dönüştürdüğünü söyledi. Akengin, "Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" ifadelerini kullandı.

VAN
Van-Hakkari Tabip Odası, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi önünde yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellendi. Valilik tarafından kentte ilan edilen 15 günlük eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis açıklamaya izin vermedi.

Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ile polisler arasından tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından hastane önünde ayrılarak kent merkezindeki binalarının önünde açıklama yaptı. Polis tarafından engellenmelerine ilişkin konuşan Yaviç, yapılan engellemeyi kınadı. Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların, hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdüğünü belirten Yaviç, Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ettiğini ifade etti. Bu anlayışla yönetilen sağlık sisteminin toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saydığını söyleyen Yaviç, "Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır" dedi. 
 
Açıklama "Sağlık 5 dakikaya sığmaz" sloganlarıyla sonlandırıldı.