6 Ekim 2024 Pazar

473. F Oturması'nda Şemsettin Özer için derhal tahliye talebi

Ağır hasta tutsak Şemsettin Özer'in durumuna dikkat çekilen 473. F Oturması'nda, derhal serbest bırakılması istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliye edilmeleri için düzenlenen F Oturması'nın 473.'sü ağır hasta tutsak Şemsettin Özer için gerçekleştirildi. 

Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamanın metnini Komisyon Üyesi Mehmet Acettin okudu. 27 yıldır tutuklu bulunan 53 yaşındaki Şemsettin Özer'in, bugüne kadar sırasıyla Batman, Siirt, Muş ve Bafra Hapishaneleri'nde tutulduğunu belirten Acettin, Özer'in halen Samsun Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulduğun ve ülser, tansiyon, migren, sinüzit , damar hastalıkları ve son olarak gırtlak kanserine yakalandığını kaydetti. 

'FENALAŞIP NEFES ALAMA HALE GELDİ'
Acettin, "Yakınlarından alınan bilgiye göre; 3 ay önce nefes almakta zorlanması üzerine hapishane revirine kaldırılmış, sonrasında acil olarak hastaneye sevk edilmiş ve gırtlak kanseri teşhisi konularak tekrar hapishaneye getirilmiştir. İki haftada bir götürüldüğü Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesinde tedavisine başlanmış, ancak tedavi sürecinde durumu daha da ağırlaşmıştır. Fenalaşıp nefes alamaz hale gelince acil müdahale edilerek boğazına cihaz takılmasının ardından, bir gün yoğun bakımda tutulmuş, sonra normal servise çıkarılmış ve hemen ardından,  hapishaneye getirilip yine tek kişilik karantina odasına konulmuştur. Karantina koşullarında daha da kötüleşen Şemsettin Özer, gırtlak kanseri nedeniyle 6 Nisan 2021 tarihinde Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edilmiştir" dedi.

'HAPİSHANE KOŞULLARINDA TEDAVİSİNİN SAĞLANMASI İMKANSIZ'
13 Nisan günü yapılan görüşmede, amcasının oğlunun Özer'in 6 Nisan'da Samsun Eğitim Araştırma Hastanesinde ameliyat edildikten sonra servise çıkarıldığını, ameliyatının iyi geçtiği yönünde kendilerine bilgi verildiğini ancak  hapishane koşullarında yeterli tedavi sağlanmasının imkansız olduğunu, bu nedenle endişe ettiklerini, pandeminin bu endişelerini artırdığını ifade ettiğini aktaran Acettin, şöyle devam etti: "Avukatının, Şemsettin Özer'in tedavisinin dışarıda sürdürülmesi için infaz ertelemesi talebi ile dilekçe yazdığını ve serbest bırakılmasını istediklerini  belirtmiştir. 'Felsefe ile kendini arayan insan' ve 'Ömrümün 7 günü' isimli kitapların yazarı olan Şemsettin Özer, iyileşmek, yaşamını sürdürmek ve üretmeye devam etmek istemektedir.

'YAŞAM HAKKI KORUNMALI'
İnsan hakları savunucuları olarak; Şemsettin Özer ve tüm hasta mahpusların, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması, pandemi koşulları da gözetilerek derhal serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması gerektiğini hatırlatıyor, yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz."