5 Ekim 2024 Cumartesi

12 Nisan etiketiyle yapılan paylaşımlara soruşturma

"12Nisan" etiketiyle sosyal medyada kadınlara yönelik paylaşılan nefret, taciz ve tehdit mesajlarına ilişkin soruşturma başlatıldı. Paylaşımlara tepki gösteren Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının potansiyel şiddet faillerine cesaret verdiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, sosyal medya hesap ve platformları üzerinden "12Nisan" etiketiyle paylaşılan taciz, nefret ve tehdit mesajlarına dair yazılı açıklama yaptı. Yapılan paylaşımlarla kadınların can güvenliği ve vücut dokunulmazlıklarının açıkça hedef gösterildiği belirtilen açıklamada, "Paylaşımların birçoğunda suçu ve suçluyu övme suçu işlenmiştir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu paylaşımlar, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleyle İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının potansiyel şiddet faillerin cesaret verdiğini çok net göstermiştir. Kaldı ki yapılan paylaşımların bazılarında bu husus açıkça dile getirilmiş, 'Sözleşme de yok, şimdi ne yapacaksınız?', 'O yasa kalktı. Artık ceza yok' gibi ifadeler kullanılmıştır.Etkin soruşturma yapılarak bu paylaşımları yapan kişilerin tespit edilmesi ve faillere en ağır cezai yaptırımların uygulanması hususunda konunun takipçisi olacağımızı bildirir ve bir kez daha İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını kabul etmediğimizi, sözleşmeyi yaşatacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Sosyal medya hesapları üzerinden #12Nisan ve #tecavüz etiketleriyle yapılan paylaşımlara gelen tepkiler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı açıklama yaparak soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Sosyal medya platformları üzerinden #12Nisan etiketi adı altında paylaşımlar yapılmaktadır. Bu paylaşımlar içerikleri itibariyle sosyal medya terörüdür. Bu tür paylaşımlara asla müsaade edilmeyecektir. Bu etiket adı altında suç işleyen hesaplar tespit edilerek gerekli soruşturmalar başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.