29 Eylül 2024 Pazar

Zihinsel engelli çocuğa cinsel istismar yok sayıldı

ATK, Salihli'de tecavüze uğrayan ve katledilen zihinsel engelli Zehra Çelik ile ilgili hazırladığı raporda, "rıza olduğunu" iddia ederken, fail ise "ağırlaştırılmış müebbet" cezası alsa da beraat etti. 

Manisa'nın Salihli ilçesinde özel eğitim öğrencisi olan ve tarlalarda çalıştırılan 15 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik, kaybolduktan bir süre sonra 13 Haziran 2020'de Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait su kanalında bulundu. Ailenin, şüphelendiği İsmail Karakoç, olayın ardından önce gözaltına alındı, sonra da serbest bırakıldı. Bu aşamada olay yerinde keşif bile yapılmadı. Daha sonra fail ve ailesi, ilçeden ayrılarak Gebze'ye taşındı.

Birgün'de yer alan habere göre, soruşturma derinleşirken, katliamın üzerinden geçen bir yılın ardından İsmail Karakoç ile annesi Gülten Karakoç, 13 Haziran 2021'de tutuklandı. Salihli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 7 Temmuz tarihli iddianamesiyle birlikte İsmail Karaçok'un "çocuğu kasten öldürme", "çocuğun nitelikli istismarı" ve "yağma" suçundan yargılanmasına başlandı. Gülten Karakoç hakkında ise "yardım bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme sonucu ölüme neden olma" suçundan cezalandırılması istendi.

1. Adli Tıp İhtisas Kurulu'nun 19 Ocak tarihli raporunda, "rızası olduğuna" dair sonuç çıkarken, son duruşma 7 Ekim günü Salihli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, savcının mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme, ATK'nin raporu doğrultusunda failin tecavüz suçundan beraatına karar verdi. Mahkeme ayrıca, "katletme" suçundan failin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Fail, "yağma" suçundan, annesi Gülten Karakoç da "yardım" suçundan beraat etti.

Dava avukatı, kararı istinafa taşıyacağını duyurdu.