27 Eylül 2024 Cuma

Zaferin 8. yılında: Kobanê düşmedi ve ayaklarının üzerinde kaldı

Kobanê zaferinin 8. yıldönümünde Kobanê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mistefa Eto, direniş ve inşa sürecine ilişkin ETHA'ya değerlenmelerde bulundu. Bütün dünya halklarının Kobanê'nin özgürleştirilmesi için ayağa kalktığını hatırlatan Eto, can feda bir direniş yürütüldüğünü vurguladı, "Kalbi özgürlük için atan insanların umudu bir kez daha güçlendi" dedi.

Türk devletinin desteklediği faşist DAİŞ çeteleri 2014 yılında Kobanê kentine saldırdı. Kobanê kenti, halkın, YPG-YPJ'nin, HPG gerillalarının ve MLKP savaşçılarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen enternasyonalist savaşçıların aylar süren direnişine sahne oldu. Kobanê onur ve özgürlük savaşında yüzlerce savaşçı ölümsüzleşti. Kent büyük bir kuşatma altındayken, fedai direnişle politik islamcı faşist çetelerden temizlendi. Böylece 26 Ocak 2015 hafızalara Kobanê Zafer Günü olarak kazındı.

Türk burjuva devletinin desteklediği DAİŞ çeteleriyle süren savaşta büyük bir bölümü yıkılan dönemin "Stalingrad'ı" olarak anılan Kobanê; halkın ve devrim güçlerinin emekleriyle yeniden inşa edildi. Kobanê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mistefa Eto, zaferin 8. yılında direnişi ve inşa sürecini ETHA'ya anlattı.

Kobanê direnişinin tarihi bir direniş olduğunun altını çizen Eto, savaşın Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi için büyük bir tecrübe olduğunu belirtti. Savaşın ardından kurulan demokratik toplum sisteminin Kürt, Arap, Çerkes ve bütün bölge halklarını kapsadığını kaydeden Eto, "Bütün kültürleri, dilleri, dinleri, renkleri kucakladı" dedi.

'TÜRK DEVLETİ OSMANLI HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORDU'
El Nusra, DAİŞ ve ÖSO gibi çetelerin; Suriye halklarının devrimini anlamından uzaklaştırmak istediği belirten Eto, "Suriye'yi işgal edip dış güçlerin Suriye topraklarına el uzatmasını sağlamak istediler. Türk devleti de onun arkasından Osmanlı hayallerini gerçekleştirmek istiyordu" diye belirtti.

Bütün dünya halklarının Kobanê'nin özgürleştirilmesi için ayağa kalktığını hatırlatan Mistefa Eto, şu ifadeleri kullandı: "Burada yürütülen direniş efsanevi ve tarihi bir direnişti. Bu yüzden ilk defa Ortadoğu'da özgürlük ve özgür yaşam haykırışı sesini bütün dünyaya eriştirdi. Bu yüzden de dünyadaki bütün demokratlar 1 Kasım Kobanê ile dayanışma gününü özgürlük çizgisine destek olma günü yaptılar."

'KALBİ ÖZGÜRLÜK İÇİN ATAN İNSANLARIN UMUDU GÜÇLENDİ'
Can feda bir direniş yürütüldüğünü vurgulayan Eto, "Kalbi özgürlük için atan insanların umudu bir kez daha güçlendi" dedi.

Savaşın ardından şehrin büyük bir kısmının yıkıldığını hatırlatan Mistefa Eto, "26 Ocak'ta kentin kurtuluşuyla birlikte Kobanê halkı topraklarına döndü. Savaşçılarıyla, öncüleriyle çok az olan imkanlarına rağmen Kobanê'yi yeniden inşa etti. Bütün dünyaya; topraklarına, tarihine, kültürüne ve diline bağlı olduğunu ispatladı. Bu yüzden de savaşçılarıyla, öncüleriyle omuz omuza yeniden inşa etti" diye konuştu.

Faşist Türk devletinin Kobanê'nin düşmesini istediğini ifade eden Eto, Erdoğan'ın 2014 yılında sarfettiği "Kobanê düştü, düşecek" sözlerini hatırlattı, "Kobanê düşmedi ve ayaklarının üzerinde kaldı. Burada devrimci ve enternasyonal çizgi kazandı" dedi.

'KOBANÊ DİRENİŞİN SEMBOLÜ'
İşgalci Türk devletinin Kürt halkına dönük saldırılarının dört parçada da sürdüğünü kaydeden Mistefa Eto, sömürgeci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda bütün kirli yöntemleri ve yasaklı silah kullanmasına rağmen kaybettiğini belirtti. Yenilgisinin ardından Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik saldırı ve tehditlerini sürdürdüğünü hatırlatan Eto, "Kobanê direnişin sembolü. Kobanê Özerk Yönetim ve Demokratik Özerklik tecrübesini bütün dünyaya tanıttı" dedi.

'KUZEY VE DOĞU SURİYE'NİN BÜTÜN BİLEŞENLERİ MEŞRU ÖZSAVUNMA ÇİZGİSİNDE'
Faşist Türk burjuva devletinin bölge halkının elde ettiği zaferi yok etmek istediğini belirten Mistefa Eto, "19 Temmuz devriminin ardından Türk devletinin saldırıları hiçbir zaman durmadı ki bugün dursun. Ama Kobanê ve bölge halkı, Kuzey ve Doğu Suriye'nin bütün bileşenleri meşru özsavunma çizgisinde. Mücadelemiz barış, huzur ve istikrar olması içindir" dedi.