29 Eylül 2024 Pazar

Yüksekdağ: Saçını direniş yapan kadınların çağı büyüyor

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanlarından Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu HDP'lilerin yargılandığı Kobanê kumpas davası sürüyor. Yüksekdağ, Kobanê davasının HDP kapatma davasıyla paralel ilerlediğini söyledi, "AKP'nin seçimleri kazanma hamlesiyle doğrudan bağlantılı" dedi. Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından kadınlar öncülüğünde başlayan direnişe işaret eden Yüksekdağ, "Saçını süpürge eden kadınların çağı kapanıyor, saçını direniş ve bayrak yapan kadınların çağı büyüyor" diye konuştu.

Kobanê kumpas davasına Sincan Hapishane Kampüsünde devam edildi. Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada Sincan Hapishanesinde tutsak edilen siyasetçilerin bir kısmı salonda hazır bulundu, farklı hapishanelerdeki tutsaklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Dosyaya gelen evrakların okunmasıyla başlanan duruşmada avukatlar beyanda bulundu. Avukat beyanlarının ardından HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ SEGBİS aracılığıyla söz aldı.

YÜKSEKDAĞ: SİYASİ HASIMLARIMIZ NEDENİYLE BU SALONDAYIZ
Siyasi iktidar sadece elinde tuttuğu zor aygıtları ve yargıyı kullanarak yönetmeye çalıştığını belirten Yüksekdağ, davaya da iktidar tarafından müdahale edildiğini hatırlattı. Tanıkların farklı isimlerle farklı zamanlarda dosyaya girip çıktığını söyleyen Yüksekdağ, tanıkların beyanlarının yalan olduğunu ispata zorlandıklarına işaret etti. Yüksekdağ, "Kriminalize edilecek bir şeyimiz yok. Siyasi hasımlarımız var, o yüzden bu salonlardayız. İnsanların hayatları ile oynuyorsunuz o yetmiyor, 'tanıklara ulaşamıyoruz, bize soru gönderin' diyorsunuz. Buzlanmış görüntüleriyle bile karşımıza tanıkları çıkaramıyorsunuz. Kim bu tanıklar? Kendilerini ne sanıyorlar? Tanıkları bizim karşımıza çıkaranlar kendilerini ne sanıyorlar" diye sordu.

'KATLEDİLENLER BİZLERDİK, YARGILANANLAR DA BİZLERİZ'
Kobanê davasının HDP kapatma davasıyla paralel ilerlediğini, AYM'ye yapılan son operasyon ve Kobanê Davasına yönelik müdahalelerin birbirine paralel olduğunu söyleyen Yüksekdağ, "AKP'nin seçimleri kazanma hamlesiyle doğrudan bağlantılı. Kobanê demokratik direnişinin yıldönümünde, katledilen canlarımızın katillerinin ellerini kollarını sallayarak dolaştığını görüyoruz. Bundan 8 yıl önce evlerinde, sokaklarda katledilenler de bizlerdik, bugün yargılananlar da yine bizleriz. Dün öldürenler aynıydı, bugün bizlere karşı operasyonları sürdürenler aynı. Cellatlar da elini kolunu sallayarak öldürmeye devam ediyor, mazlumlar da mücadele etmeye devam ediyor. Siyasi iktidar, kriz tablosunu sürdürebilmek için bu davayı sürdürüyor" diye konuştu.

'KATLİAMIN SORUMLUSU IŞİD'E DESTEK VEREN SİYASİ İKTİDAR'
O sürecin, katliamın suçlusunun IŞİD'e destek olan siyasi iktidar olduğunu vurgulayan Yüksekdağ,  "Gerçeği istediğiniz kadar inkar edin ama tarih bu gerçeği karşınıza çıkaracak. Bugün aldığınız kararlar da almadığınız kararlar da sizin tarihinizdir" diyerek gerçeklerin ortaya çıkarma mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. 

'DÜN SINIR HATTINDA BUGÜN MAHKEME SALONLARINDA MÜCADELE EDİYORUZ'
Jîna Mahsa Amini'nin İran'da polis tarafından işkenceyle katledilmesinin ardından kadınlar başlattığı direnişe işaret eden Yüksekdağ, "O dönem Kobanê ile ilgili güçlü bir hareket olmasaydı, bugün Türkiye'de kadınlar saçlarının bir tutamı için ölmek zorunda kalacaktı. AKP iktidarı, siyasal İslam adı altında Arap gericiliği temelinde IŞİD ile işbirliği yapmıştır. Sınır hattında Kobanê düşmesin diye Türkiye'nin dört bir yanında demokratik eylemlerle mücadele ediyorduk. Bugün de bu mahkeme salonlarında mücadele ediyoruz" diye konuştu.

'SAÇINI DİRENİŞ YAPAN KADINLARIN ÇAĞI'
Kadınların süren direnişlerine işaret eden HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ şunları söyledi: "Saçını süpürge eden kadınların çağı kapanıyor, saçını direniş ve bayrak yapan kadınların çağı büyüyor. Tarih bugündür, bu andır. Bugün her yerde itiraz, akım ve irade var. Gittikçe akılsızlaşan, gittikçe kendi yarattığı kötülükler içerisinde olan iktidar ise tarihin kara bir lekesi olarak kalacak. Bizler bu dava süresi boyunca halkımızı temsil ederek gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz."

Yüksekdağ'ın ardından söz alan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına Nagihan Akarsel'in katledilmesini kınayarak başladı. Demirtaş, bir Kürt kadın olan Akarsel'in çalışmalarının iktidarı rahatsız ettiğini belirterek ailesine başsağlığı diledi.

DEMİRTAŞ: SOYLU'YA BAĞLI BİRİMLERDEKİ İNCELEMELER TARAFSIZ OLAMAZ
Süleyman Soylu'nun geçtiğimiz hafta kendisini hedef aldığını kaydeden Demirtaş, "Soylu beni hedef alarak bu davaya müdahale etti ve beni tehdit etti. Süleyman Soylu sıradan bir kişi olsa çok önemli değil, şu anda İçişleri Bakanı. İçişleri Bakanının açıktan bu davayla ilgili kişisel taraflılık yaptığı süreçte, İçişleri Bakanına bağlı hiçbir inceleme tarafsız yapılamaz. Bugüne kadar İçişleri Bakanlığına bağlı yaptırılmış bütün bilirkişi incelemelerinin tamamını reddediyorum. Hepsinin tarafsız bilirkişilere gönderilerek alınmasını talep ediyorum. Soylu'ya bağlı birimlerde yapılan incelemeler tarafsız olamaz. Süleyman Soylu, bu davaya müdahil değil kişi olarak düşmanlık besleyen bir aktördür. AYM'ye atanan Muhterem İnce, kendisi Soylu'nun yardımcısı iken paraşütle Sayıştay'a atandı. Sonrasında AYM üyeliğine seçildi. Muhterem İnce kayyım süreçlerinin sorumlusudur. HDP'ye adete tavır güderek kayyım süreçlerini yürüten kişidir. Bu kişi AYM'de bizim kararlarımıza bakacak. HDP Kapatma Davasında imzası olacak. Mesele sadece Soylu'ya bağlı kriminal incelemenin çok ötesine geçmiştir" dedi.
 
Demirtaş, yargılanan bütün siyasetçilerin özgürlüklerini talep etti.