27 Eylül 2024 Cuma

YTÜ öğrencileri: Uzaktan eğitim çözüm değil

Deprem gerekçesiyle uzaktan eğitime geçilmesi ve KYK yurtlarının boşaltılmasına tepki gösteren YTÜ öğrencileri, kararın depremzede öğrenciler için de çok sayıda sorun yaratacağına dikkat çekti ve iptalini istedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri deprem gerekçesiyle uzaktan eğitime geçilmesi ve Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtların boşaltılmasına Davutpaşa kampüsünde yaptıkları eylemle tepki gösterdi. Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan eylemde, "Depremzedeler için yurtlar çözüm değil. Eğitim hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Yüz yüze eğitim istiyoruz" pankartı açıldı.

Basın açıklamasında, KYK yurtlarının depremzedelere açılması ve uzaktan eğitim kararlarının daha büyük sorunları tetikleyeceği ve yanlış bir adım olduğu vurgulandı. Bu kararla depremzede öğrencilerin uzaktan eğitim için gerekli koşullara sahip olmamaları nedeniyle büyük bir çözümsüzlük yaratılacağı belirtilen açıklamada, evlerini kaybetmiş insanların online derslere verimli bir şekilde katılamayacaklarının altı çizildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Depremzede öğrencilerin eğitim alabilmesi için sağlıklı yaşam koşullarına erişebilmesi, güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar sağlanmadan gerçekleştirilen bir eğitim süreci, depremzede arkadaşlarımızın eğitim haklarından büyük ölçüde mahrum kalmasına neden olacaktır. Depremi yaşayan halk, halihazırda yardımların ve ekiplerin devlet tarafından yeterli koordinasyon ile yönetilememesi sebebiyle yalnız bırakılmış hissederken; sosyal bir alan olan üniversitelerin online olması depremzede öğrencileri bu sosyal yaşam inşasından uzaklaştıracak ve yaşatılan tahribatı katlayacaktır."

Öğrenciler, taleplerini şu şekilde sıraladı:

🔹"Hükümet, üniversite rektörlükleri, YÖK ve tüm yetkililer tarafından alınan bu kararın iptal edilmesini
🔹Bütün olanakların depremin yarattığı yıkımı en aza indirmek üzere kullanılmasını ve yüz yüze eğitimin başlaması için tüm koşulların hazırlanmasını
🔹Üniversite yönetimlerinin depremden etkilenen tüm öğrenciler için psikolojik destek hizmetlerini hızlı ulaşılabilir ve ücretsiz şekilde sağlamasını
🔹Üniversitelerin açılma tarihinin ertelenmesini ve gereken şartlar oluşana kadar kapanmasını ama bu sürecin sonunda dönemin geç açılıp geç kapanmasını
🔹Hibrit eğitim kararı alınması durumunda dahi özellikle KYK yurtlarında kalmakta olan arkadaşlarımız fiilen uzaktan eğitime mecbur bırakılmış olacaklardır. Uygun şartların sağlanıp KYK yurtlarında kalan arkadaşlarımızın da yüz yüze eğitime katılmasını bu üniversiteni öğrencileri olarak talep ediyoruz."

Öğrenciler basın açıklamasından sonra yüz yüze eğitim talepli dilekçelerini rektörlüğe teslim etti.