29 Eylül 2024 Pazar

YPG şehit düşen iki komutana ilişkin açıklama yaptı

YPG, komutanlarından Mehmet Gürbüz ve Mehmet Akyol'un Türk devletinin Ayn İsa'ya yönelik SİHA saldırısında şehit düştüğünü açıkladı.

Halk Savunma Birlikleri (YPG), Mehmet Gürbüz (Rojhat Karakoçan) ve Mehmet Akyol (Doğan Amanos) isimli iki komutanın 16 Eylül'de Ayn İsa'da gerçekleşen Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırısında şehit düştüğünü duyurdu.

YPG Basın İrtibat Merkezi'nden yapılan açıklamada, Gürbüz'ün Kuzey Kürdistan'ın Karakoçan ilçesinde yurtsever bir ailenin ferdi olarak yetiştiğini belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Küçük yaşta Avrupa'ya giden yoldaşımız, burada savaşa sessiz kalmadı ve özgürlük hareketinin çalışmalarına katıldı. Kısa süre sonra ise gerilla saflarına katıldı. Kürdistan dağlarında birçok farklı bölgede görev yapan yoldaşımız en çok Dersim ve Zagros bölgelerinde kaldı. DAİŞ çeteleri 2014 yılında Kerkük ve Mexmur'a vahşi şekilde saldırdığında burada çetelere karşı savaştı. DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırıları bir düzeye ulaştığında ise Kobanê'ye gelerek savaşta öncülük etti. Kobanê direnişi başta olmak üzere Minbic, Tabqa, Rakka, Girê Spî ve birçok hamlede öncü bir komutan olarak görev aldı."

'ROJHAT YOLDAŞ HER ZAMAN GÜÇ VE İNANÇ KAYNAĞI OLDU'
Gürbüz'ün DAİŞ'in yenilmesinde önemli roller oynadığını kaydeden YPG, "Rojhat yoldaş, daha küçük yaşlarında Kürdistan ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü için mücadele yürüttü. Hiçbir zaman şahsi hesaplar yapmayan yoldaşımız özellikle DAİŞ'e karşı verilen savaşta tereddüt etmeden aralıksız eşsiz bir mücadele yürüttü. DAİŞ barbarlığı tüm dünyaya korku saldığında komutan Rojhat, bu korkunun kırılmasında aktif rol aldı ve DAİŞ'in yenilmesi için tarihi rol oynadı. Rojhat yoldaş, mütevazi ve fedakar yaşamıyla yoldaşlarına her zaman güç ve inanç kaynağı oldu. Birçok kez yaralanmasına rağmen hiçbir zaman geri adım atamdı ve ön saflarda mücadeleye dahil oldu."

Gürbüz'ün Ortadoğu'da özgürlük ve demokrasinin ancak örgütlü bir toplumla mümkün olduğuna inandığı belirtilen açıklamada "Özgürlük mücadelesini ilerletmekte her zaman aktif rol oynadı. Bulunduğu tüm alanlarda kendini ve halkını eğitip, örgütledi. Kendisini ve çevresini örgütleme tarzı bizlere büyük başarılar kazandırmıştır" ifadeleri yer aldı.

DAİŞ'E KARŞI YÜRÜTÜLEN BİRÇOK HAMLEDE YER ALDI
Mehmet Akyol'un İskenderun'da yurtsever bir ailede büyüdüğünü dile getiren YPG, 2005 yılında örgütlenen Akyol'un 2013 yılından itibaren Rojava devrimi içinde bulunduğunu kaydetti. Akyol'un DAİŞ'e karşı savaşta aktif rol oynadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Serêkaniyê, Minbic, Qadiriye, Mebrûka, Rabîa, Mişêrfa ve Ceza hamlelerine katıldı. Ayrıca Efrîn'deki Çağın Direnişi'nde de yerini aldı. Doğan yoldaş, bu hamlelerde birçok kez yaralanmasına rağmen mücadeleye daha fazla cesaret ve aktif şekilde katıldı."

Mehmet Akyol'un devriminin gelişimi için başarılı ve fedakar bir duruş sergilediğini belirten YPG şu ifadeleri kullandı: "Yurtsever duygularıyla halkının acılarını hissetti ve büyük bir fedakarlıkla mücadeleye katıldı. Doğan yoldaş, emekçiliği ve savaştaki duruşuyla tanınırdı. Halkını ve arkadaşlarını korumak için fedai bir şekilde savaştı, mücadelesini sürdürdü. Öte yandan, DAİŞ yenilmesinde de büyük emekleri oldu. İşgalci Türk devletinin Efrîn'e karşı saldırısında en ön cephede savaşarak yoldaşlarına örnek oldu."