29 Eylül 2024 Pazar

Yoleri: İktidarın politikaları şiddeti körüklüyor

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, halka işkence yapan, şiddet uygulayan polisin iktidarın yaklaşım ve politikalarından güç aldığını belirtti. Bu politikaların yaşamın her alanında şiddeti körüklediğini kaydeden Yoleri, öncelikle cezasızlığa son verilmesini ve iktidarın tutumunu değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Salgın nedeniyle halkın eve kapandığı ve bayramı geçirdiği günlerde de sokaklarda devlet şiddeti sürdü.

KADIKÖY, ÇORLU, EYÜP, ZEYTİNBURNU, CİZRE VE SULTANBEYLİ...
Kadıköy'de pandemi sürecinde de çalışmak zorunda olan bir kurye, 3 polis tarafından darp edildi ve hakarete maruz kaldı. Polislerden birinin kuryenin, "Bana vurman doğru mu?" sorusuna "Ben karar verdim, doğru" diye yanıt vermesi şiddeti ne kadar meşru gördüğü ve kimden güç aldığını gözler önüne seriyor.

Kadıköy'ün yanı sıra Tekirdağ Çorlu'da, İstanbul'un Eyüp ve Zeytinburnu ilçeleri ile Cizre'de de polis ve bekçilerin halka yönelik şiddet ve işkencesi görüntülere yansıdı.

Son örnek ise Sultanbeyli'de yaşandı. Polis ve iktidarın bir çok yetki ile sınırlandırdığı bekçiler, izin belgesi olmadan sokağa çıktıkları gerekçesiyle iki kişiye saldırdı. Darp edilen iki kişi ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Polisleri, diğer yerlerde olduğu gibi evlerinin cam ve balkonlarında işkenceye karşı çıkanları, cep telefonları ile görüntülemeye çalışanlara "Çekmeyin lan, dağılın lan" diyerek bağırıp tehdit ediyor.

Halka şiddet uygulayan polisler, yargı tarafından korunurken, şiddete maruz kalanlara "polise mukavemet" iddiasıyla davalar açılıp, cezalar veriliyor. İHD 2019'da hazırladığı rapora göre polise mukavemetten açılan soruşturma sayısı 163 binin üzerinde. Polis şiddetinin kamuoyuna yansımasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Yani, Türkiye'de her 500 kişiden birinin polise mukavemet ettiğini gösteren bu rakam aslında haksız yakalama ve gözaltılara, bu şiddet yüklü polis davranışına karşı haklı bir mukavemet anlamına geldiği gibi insanlara bu yolla sindirme, yıldırma uygulayarak karşı dava açmalarının da önünü kesmeyi amaçlamaktadır" dedi.

YAYGIN VE SİSTEMATİK DEVLET ŞİDDETİ
ETHA'ya değerlendirme yapan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, polis şiddetinin Türkiye'de ciddi bir insan hakkı ihlali olduğunu bunun İHD raporlarına ve kamuoyuna yansıdığını kaydetti.

Bu olayların tekil olaylar değil, yaygın ve sistematik devlet şiddeti olduğunu vurgulayan Yoleri, "Devlet şiddetinin, polis şiddeti olarak özellikle ekonomik ve siyasi krizin derinleştiği, toplumun daha fazla baskı altına alınmak istendiği dönemlerde daha yoğun yaşanıyor. Şiddetin önü açılıyor, polise verilen yetkilerin arttırılması karşımıza şiddet olarak çıkıyor" dedi.

Yaygın ve sistematik olarak şiddet uygulayanların cezasızlıkla korunup kollandığını bunun da şiddetin devamlılığını sağladığına işaret eden Yoleri, şunları söyledi: "Şiddetin bugün, bayram ve sokağa çıkma yasağında yaşanması dönem bakımından teşvik edilmesi ve kolluğun yine korunması ile yakından ilişkili bir durum."

Adana'da Suriyeli Ali el Hemdan'ı öldüren polis hakkında hazırlanan iddianamenin kabul edildiğini hatırlatan Yoleri, "İddianameye yansıyan gerçekler, polis şiddetinin ne kadar büyük boyutta olduğunu çok net gösteriyor. Silah ve şiddet uygulanmasını gerektiren bir durum yok. Gerçeğin gizlenmesi için ne tür yalanlar söylendiğini gözler önüne seriyor" yorumunu yaptı.

'İKTİDARIN YAKLAŞIMI TOPLUMDA DA ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR'
"Polis şiddetinden söz ettiğimiz dönemlerde, toplumda da genel olarak şiddetin yaygınlaştığını gözlemliyoruz" diyen Yoleri, iktidarın ve devletin şiddeti körükleyen, teşvik eden politikalarının bu sonuca neden olduğunu kaydetti. Yoleri, şöyle devam etti: "İktidar ve devletin teşvik eden politikalarının sonucunda hem kolluk şiddet uyguluyor, hem de sivil insanlar arasında da şiddeti yaygınlaşıyor. Bayram sürecinde polis şiddetinin öne çıktığını konuşuyoruz ama aynı dönemde ev içi şiddetin arttığını biliyoruz, sokakta insanların sudan sebeplerle bir birine şiddet uyguladığını görüyoruz. İktidar şiddeti destekleyip, körüklediğinde ve şiddet uygulayanları koruduğunda çok ciddi bir olgu olarak karşımıza çıkıyor."

İHD Şube Başkanı Yoleri, şiddete karşı mücadelenin de bu genişlikte ele alınması gerektiğini belirterek, "Şiddetin önlenmesi için şiddeti teşvik eden düzenlemeler geri çekilmeli, cezasızlığa son verilmeli ve iktidar bu yaklaşımını değiştirmeli" dedi.

İHD olarak polis şiddetinin önlenmesi, cezasızlığa son verilmesi ve baskıcı tutumun değişmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.