27 Eylül 2024 Cuma

'Yerleşim alanları fay zonları üzerinde yer almamalı'

Depremlere ilişkin açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası, yeni yapılacak yerleşimlerin fay zonları üzerinde yer almaması gerektiğini vurguladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlere ilişkin açıklama yaptı. Büyük yıkımın meydana geldiği şehirlerin fay üzerinde yer aldığına işaret edilen açıklamada, "Bu yerleşim alanları göstermektedir ki, fay zonlarının üstünü yerleşime açmak çok ağır sonuçlar doğurmaktadır. Depremlerin ardından yerleşim alanlarının yeniden yapılandırılması ele alınmaktadır. Bu yapılırken fay zonlarının üstü mutlaka boşaltılmalı, bu alanlarda yaşayan vatandaşlarımız güvenli alanlara nakledilmelidir" ifadeleri kullanıldı.

Bu amaçla Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, AFAD Başkanlığı ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın işbirliği yaparak deprem riski düşük yerleşim alanları belirlemesi gerektiği kaydedilen açıklamada, "Bu konuda özellikle MTA Genel Müdürlüğü yeni yerleşim alanlarının seçiminde aktif rol almalıdır. Bu konuda odamız her türlü katkı ve desteği vermeye hazırdır" denildi.