29 Eylül 2024 Pazar

'Yeni ölümler olmadan iktidar sorumluluğunu yerine getirmeli'

Mustafa Koçak'ın ölümünden ülkeyi yöneten yetkililerin sorumlu olduğunu belirten Açlık Grevi İzleme Heyeti, yeni can kayıpları yaşanmadan, iktidarı bu tutumundan vazgeçmeye, adil yargılanma ve yaşam hakkının korunması konusunda sorumluluğunun gereklerine yerine getirmeye çağırdı.  

Açlık Grevi İzleme Heyeti, ölüm orucu direnişinin 297. gününde yaşamını yitiren Mustafa Koçak'a ilişkin açıklama yaptı. 

Koçak'ın, ülkeyi yönetenlerin sorumsuzluğu nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"İşlemediği bir suçla itham edilip, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek hukuki dayanaktan ve delilden yoksun bir yargılama sonucunda tek celsede  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Mustafa Koçak’ın , adil yargılanma talebi ile sürdürdüğü ölüm orucunun 297. gününde yaşamını kaybetmesinin derin üzüntüsü içindeyiz.

"Gözaltına alınması ile başlayan, yargılanma ve halen devam eden hak arama sürecinde yetkililerin konuya ve haklı taleplerine karşı duyarsızlığı,  adil yargılanma ve yaşam hakkının korunmasını “önce açlık grevini bıraksınlar” şartına bağlayan yaklaşımları, Helin Bölek’ten sonra Mustafa Koçak’ın da yaşamını kaybetmesine neden oldu.

"Mustafa Koçak’ın yaşamını kaybetmesinden, adil yargılanma hakkını gasp edenler kadar, sorumluluklarını hiçe sayarak bu haklı talebe kulaklarını tıkayan yetkililer, temel hak ve özgürlükleri pazarlık konusu yapan siyasi iktidar sorumludur.

İHD İstanbul Şubesi, TİHV İstanbul Temsilciliği, İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri'nin oluşturduğu Açlık Grevi İzleme Heyeti, devam eden ölüm oruçlarında yeni can kayıpları yaşanmadan, iktidarı bu tutumundan vazgeçmeye, adil yargılanma ve yaşam hakkının korunması konusunda sorumluluğunun gereklerine yerine getirmeye çağırdı.