27 Eylül 2024 Cuma

'Yaşanan felaketlere sessiz kalmayın'

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ekonomik krizden, uçak kazasına kadar gündemdeki konulara ilişkin açıklama yaptı. Felaketlerin yolsuzluk, denetimsizlik, ihmal ve yalana dayalı politikalar sonucu yaşandığına işaret edilerek, İzmir halkına şu çağrı yapıldı: "Yaşanan felaketlere sessiz kalmayın, gerçekleri öğrenmeye ve hesap sormaya her zamankinden fazla ihtiyacımız var."

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, güncel gelişmelere ilişkin İzmir Barosu’nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan TMMOB İl Koordinasyonu Kurulu üyesi Melih Yalçın, Türkiye'nin 2020'nin ilk aylarına çeşitli felaket haberleriyle girdiğine dikkat çekti ve "Yaşamın ve insanın hiçbir şekilde değer taşımadığı bir ülke haline geldik" dedi.

Felaketlerde yolsuzluk, denetimsizlik, ihmal, talan ve yalana dayalı politikaların güdüldüğünün altını çizen Yalçın, yaşanan ekonomik krizin de doğrudan yoksul kesimi hedef aldığını belirtti.

Yalçın, "Her gün işsizlikten, parasızlıktan, açlıktan intihar eden insanlarımızın haberleri geliyor. Son olarak Hatay'da 'çocuklarım aç' diyerek valilik önünde kendini yakan bir yurttaşımız hayatını yitirdi. Ancak ölüm nedeninin vücudundaki yanıklardan değil de, müdahale sırasında sıkılan kimyevi maddelerden olduğu anlaşıldı" şeklinde konuştu.

'HÜKÜMET, ÖLÜMLERE ZEMİN HAZIRLIYOR'
Ülkenin büyük bir bölümünün aktif deprem kuşağında yer aldığını, buna rağmen depreme hazırlık manasında etkili bir çalışma yapılmadığına işaret eden Yalçın, şunları söyledi: Bu konuda doğrudan sorumluluğu olan hükümet hiçbir şey yapmadığı gibi imar aflarıyla çürük binalara tapu vererek ölümlere, maddi ve manevi kayıplara zemin hazırlıyor, yol açıyor. Depreme hazırlık amacıyla vergi olarak halktan toplanan miyarlarca lira ortada yok, buhar olup uçmuş sanki. Ödediği vergilerin akıbetini soranlar ise tehdit edilip vatan haini ilan ediliyor ve yargı yoluyla susturulmaya çalışılıyor. Depremde hayatını kaybedenler ve yaralı kurtulanlar hiç utanmadan, sıkılmadan birer siyasal şov malzemesi haline getiriliyor. Sonuç: onlarca ölü, yüzlerce yaralı."

Afet sırasında görevi yardım etmek olan Kızılay'ın vergi kaçırmanın bir aracı haline geldiğini söyleyen Yalçın, Van’daki çığ felaketi ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleşen uçak kazasında ihmalkarlığın gözler önüne serildiğini dile getirdi.

"Orada ne işimizin olduğunu bir türlü kimsenin anlamadığı sınır ötesinden ölüm haberleri geliyor" diyen Yalçın, AKP'nin Suriye'de savaş çığırtkanlığı yaptığını kaydetti.

'AKP SIKIŞMIŞ, SUÇ ORTAKLARINI KORUMAYA ÇALIŞIYOR'
Yalçın şöyle konuştu: "AKP, Suriye iç savaşından rant sağlamak ve alanda yer tutmak için cihatçı çetelere silah, eğitim, lojistik katkı ve para vererek destek oldu, pek çok savaş suçu işledi. Çeteler yenilince Astana, Soçi görüşmelerine cihatçı çetelerin garantörü, sözcüsü olarak katıldı. O görüşmelerde onlar adına sözler verdi. Ne var ki tüm hamleleri boşa çıkan AKP şimdi ise İdlib kentinde sıkışmış olan suç ortakları El Nusra ve İŞİD artığı çeteleri Suriye ve Rusya'dan korumaya çalışıyor."

Yalçın, halka şu çağrıyı yaptı: "Yaşanan felaketlere sessiz kalmayın, gerçekleri öğrenmeye ve hesap sormaya her zamankinden fazla ihtiyacımız var."