26 Eylül 2024 Perşembe

Yardım göndermek isteyen gazetecilere AFAD dayatması

Deprem bölgesindeki halklarla dayanışmak için koli göndermek isteyen gazetecilere AFAD ile gönderme dayatıldı. Kolileri İHD ve HDP aracılığıyla göndermek isteyen gazetecilerin talebi gerekçesiz reddedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022'de tutuklanan Jinnews muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Berivan Altan ve Ceylan Şahinli'nin Maraş merkezli meydana gelen deprem sonrası deprem bölgesindeki halklarla dayanışmak için göndermek istediği yardım kolileri hapishane yönetimi tarafından engellendi.

Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol'a tutsak bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinden mektup gönderen gazeteci Öznur Değer, deprem sonrası yaşananların ağırlığını hapishanede de hissettiklerini kaydetti. Değer, ilk etapta yardım kolilerini engelleyen yüzlerce kişiyi provokasyon adı altında gözaltına alan, enkazda yükselen yardım çığlıklarına kulak tıkayan, depremzedelere verilmesi gereken yaşam malzemelerini satışa sunan zihniyetin hapishanede de kendini gösterdiğini belirtti.

Devletin yetişemediği her yere toplumsal dinamiğin yetiştiğini dile getiren Değer, Türkiye halklarının seferber olarak büyük bir yardımlaşma ve dayanışma ağı ördüğünü kaydetti. Devletin yapamadığını duyarlı kamuoyunun yaptığını söyleyen Değer, "Tutsak kadınlar olarak anlamlı dayanışma ağına ufacık, denizde damla misali bir katkı sunmak istedik. Özellikle kadın ve çocukların ihtiyaç duyduğu hijyen ürünlerine kantinden satın alarak, afet bölgelerine göndermek istedik. Ne yazık ki hala sözünü ettiğimiz zihniyet tarafından engelleniyoruz. Yardım kolilerini AFAD ile göndermemiz dayatıldı bize. Gündemden düşmeyen AFAD ve Kızılay skandalları nedeniyle güvenilir bulmadığımız, akıbetini takip edemeyeceğimiz için bu kurumlarla göndermek istemedik" diye aktardı.

Hapishane tarafından AFAD dayatmasının ardından güvenilir bir demokratik kitle örgütü olması nedeniyle dayanışma kolilerini İnsan Hakları Derneği (İHD) aracılığıyla göndermek istediklerini dile getiren Değer, İHD'nin de hapishane tarafından "kabul görülmediğini" ifade etti. Değer, "Yılmadık bu defa da siyasi bir parti olan HDP Ankara İl Örgütü'nün koordinasyonu aracılığıyla kolilerimizi çıkarmak istedik. Ancak 17 gün sonra bize yapılan sözlü dönüş ile bu talebin ‘uygun görülmediği' belirtildi. Gerekçesi dahi belirtilmedi. Buna dair suç duyurusunda da bulunacağız. Çünkü her tutsağın istediği adrese kargo gönderme hakkı var. Ancak böylesi bir süreçte yardımlarımız istikrarlı bir şekilde engelleniyor. Tabi bizim de buna karşı istikrarlı mücadelemiz sürüyor. Yardımların ‘AFAD' dışında yalnızca aileler aracılığıyla gönderilebileceği söyleniliyor. Bizim ailelerimiz zaten afet bölgesinde" dedi.

Değer son olarak, Adalet Bakanlığı'nın aileler ile iletişim kurma noktasında mağdur edilmeyeceklerini belirtmiş olsa da bu hakkın yeterince sağlanmadığını paylaşarak, "Bölge risk altında ve iletişim hakkının bu süre zarfında her gün tanınması gerekiyor. Bakanlığın açıklaması doğrultusunda cezaevine henüz bir genelge gönderilmediği için iletişim hakkımız beklendiği oranda karşılanmıyor" ifadelerini kullandı.