27 Eylül 2024 Cuma

Van'da çığ felaketi: Ölü sayısı 33'e yükseldi

Van'da ard arda yaşanan çığ felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 33'e yükseldi. Çığ düşme ihtimali nedeniyle arama çalışmalarına ara verildi.

Van'ın Bahçesaray'da dün yaşanan çığ kaymasında 8 kişi yaşamını yitirdi. Bugün ise arama çalışmaları sırasında bir kez daha çığ düştü ve 50'yi aşkın kişi çığ altında kaldı.

Ard arda yaşanan çığ felaketlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 33'e yükseldi. Hala çok sayıda kişi çığ altında. Arama çalışmaları, çığ tehlikesi nedeniyle durduruldu.

Çığ altında kalan ve yaşamını yitirenlerin büyük kısmı Çatak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı, yaralananlar ise Van'daki farklı hastanelere sevk edildi.

Olayın ardından yüzlerce kişi hastanelerin önünde toplandı. Aileler, sinir krizi geçirdi.

Yaralıların bulunduğu hastanelerde bir çok bölüm boşaltıldı, acil servislerin bölümüne polis tarafından güvenlik kordonları çekildi.

Felaketlere ilişkin İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD ve Van Valiliği'nden açıklamalar yapıldı ancak tüm açıklamalarda özellikle yaşamını yitirenlere ilişkin verilen sayıların farklı olması dikkat çekti. Kentte yeteri kadar ambulans olmadığı gerekçesi ile çok sayıda cenaze, otobüslerin bağajlarında hastanelere getirildi.

Valilik tarafından son yapılan açıklamada, 8'i jandarma, 3'ü korucu, 3'ü itfaiyeci ve 19'u sivilin yaşamını yitirdiği açıklandı.

PROF. KADIOĞLU: KART ÖRTÜSÜ KONTROL EDİLEREK YENİ ÇIĞ TETİKLENMEMELİ
Bu arada, çığ felaketinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, şunları belirtti: "Çığ başlangıç bölgesindeki meteorolojik ve kar örtüsüne ait şartlar sürekli gözetlenmeden/değerlendirilmeden çalışma yapılmaz, yapılmamalı. Maalesef Türkiye'de meteoroloji TV'deki hava durumundan ibaret sanılıyor. 31 Doğa Kaynaklı Afetin 28'i hava ile ilgilidir. Ama pek çok yerde meteoroloji mühendisi yoktur, meteorolojik okur yazarlık ülkemizde çok düşük. Oraya meteoroloji mühendisi götürmediklerini, hava ve kar örtüsüne bakmadıkları kimin aklına gelirdi. Şu an Van'da çığ altında kalan insanlar yani can pazarı var. Bu konuda şimdi TV'ye filan çıkıp konuşmak hoş değil. Aynı hata yapılmaması umuduyla üst bölgelerdeki kar örtüsünün sürekli kontrol edilmesi, yeni çığın tetiklenmemesi için zorunlu bir uyarı yaptım!"