27 Eylül 2024 Cuma

Valilik önünde eylem: Dersim'de hayvan katliamına izin vermeyeceğiz

Dersim'de avcılık adı altında keklik, domuz ve dağ keçilerinin katledilmesi Valilik önünde protesto edildi. Canlıların katledilmesinin yöre halkının inancına, kutsallarına saldırı anlamına geldiği vurgulanan açıklamanın ardından insan zinciri oluşturularak yürüyüş düzenlendi. 

Avcılık adı altında Dersim'de hayvan katliamı yapılmasına tepki gösterildi. Doğada yaşayan keklik, domuz ve dağ keçilerinin katledilmesine karşı Valilik önünde eylem yapıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde Nurşat Yeşil açıklamayı okudu.

Dersim'de bir süredir "av" adı altında yaban hayatına dönük katliam yapıldığını vurgulayan Yeşil, "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihale usulleri ile yurt dışından getirilen avcılara her türlü yasal zemin sağlanmakta. Bugün ilimizde yöre halkının kendi köylerine gitmelerine, yerleşmelerine dahi izin verilemezken, doğamızdaki yaban hayatına dönük katliama her türlü imkanların sağlanması bizler tarafından kabul edilemez" dedi.

Dersim bölgesinde endemik bitki türleri ve nesli tükenmekte olan canlı türlerinin barındığını belirten Yeşil, "Bern sözleşmesine göre çengel boynuzlu dağ keçisi, ur kekliği, yaban keçisi, ayı, keklik, yaban domuzu, vaşak, alabalık gibi birçok tür nesli tehlike altında ve koruma altına alınması konusunda listeye alınmıştır. Ancak her yıl coğrafyamızda yaşayan bu canlılara dönük yasal izinlerin verilmesi ve ihalelerle sunulması bizler açısında kabul edilemez" diye konuştu.

Dersim'de canlıların katledilmesinin yöre halkının inancına, kutsallarına saldırı anlamına geldiğini de vurgulayan Yeşil, yaban familyasının Dersimlilerin inançlarında, kutsallarında ve kültürel ritüellerinde doğadaki yaşamın bütünlüğünü oluşturduğunu söyledi.

Yeşil, "Hep beraber bütün canlıların yaşam hakkını savunalım, yaşatalım. Dersim'de doğanın ve canlıların katledilmesine dur diyelim. Av spor değil cinayettir" dedi.

Açıklamanın ardından kitle insan zinciri oluşturarak Sihenk Çarşı merkezine yürüyüş düzenledi.