27 Eylül 2024 Cuma

Uluslararası ekip: İş makinalarıyla insanların öldürülmesinin parçası olmayacağız

Arama-kurtarma çalışmaları için deprem bölgesinde bulunan uluslararası ekip Türkiye'yi terk etti. Hükümetin zaman kazanmak için iş makinalarını kullanmaya başladığını bunun da insanların ölümüne neden olacağını kaydeden ekip, "bunun bir parçası olmayacağız" dedi. Hükümet iyi bir organizasyon yapsaydı imkanlardan çok daha iyi faydalanacağını da ekleyen heyet, "artık tambir insanlık krizi ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği depremde arama-kurtarma çalışmaları için yurtdışından gelen kurtarma ekipleri Türkiye'yi terk etti. İspanyol kanalı rtve, ayrılan ekiplerle Adana Uluslararası dış hatlar terminalinde röportaj yaptı.

'MAKİNE ZAMAN KAZANDIRIR AMA İNSANLARI ÖLDÜRÜR'
İspanyol STK temsilcisi, "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girmeye karar verdi. İş makinalarını koymak demek, zaman kazanmak demek. Fakat makinalar insanları öldürür. Böyle bir şey bir sürü insanın ölmesi demek. Biz bunun bir parçası olmayacağız" dedi.

'ARTIK TAM BİR İNSANLIK KRİZİ ORTAYA ÇIKIYOR'
Slovakya arama kurtarma ekibinde yer alan bir gönüllü, 4 gündür çalıştıklarını belirterek, "Bize bugün döneceğimiz söylendi, çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Zira hükümet iş makinalarıyla enkaza girmeye karar vermiş" ifadelerini kullandı.

'SAĞLIKLI ORGANİZASYON OLSAYDI İMKANLARDAN FAYDALANABİLİRDİK'
Ekiplerden bir diğeri ise, "Eğer daha iyi bir koordinasyon veya organizasyon olsaydı, yani yetkili kurum veya hükümet daha sağlıklı bir organizasyon yapabilseydi, bugün burada elimizde bulunan imkanlardan çok daha iyi faydalanabilirdik" ifadelerini kullandı.

'İNSANLARI KURTARALIM'
Arama kurtarma ekibinde yer alan Dünya Doktorları Derneği Temsilcisi, depremin vurduğu Suriye'de yaşanan duruma değinerek, "Size Suriye'deki durumu anlamanız için örnek vereyim. Enkaza makinaları götürüyoruz ama makinalar için kullanabilecek yakıt yok, insanları kurtaralım" çağrısı yaptı.