29 Eylül 2024 Pazar

Tutsaklarla birlikte aileleri de cezalandırılıyor

İzmir ve Diyarbakır'da gerçekleşen nöbetlerde tutsakların  talepleri yinelendi. 

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri sürüyor. Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek, hasta tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve infazı yakılan tutsakların derhal tahliye edilmesi için eylemlerini sürdüren aileler İzmir'de 112., Diyarbakır'da ise 302. nöbetini tuttu. 

İZMİR
İzmir'de tutsak yakınları eylemlerini Buca Kırıklar F Tipi Hapishanesi önünde gerçekleştirdi. "Gırtiyên nexweş re azadî", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı önlükler giyilen nöbette sık sık "Hak, hukuk, adalet", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Biji berxwedana zindana" sloganları atıldı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, partinin  Çiğli ve Balçova ilçe, Aydın İl ve Germencik İlçe örgütleri de destek verdi.

Tutsak yakını Fehime Poyraz, Aysel Tuğluk'un kötü durumda olmasına rağmen hapishanede tutulduğunu belirterek, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise yüzlerce hasta tutsağın ölüme terk edildiğini vurguladı. Hapishanelerde organize cinayet işlendiğine dikkat çeken Piroğlu, "Tutsaklar bilerek ölüme sürükleniyor. Bu cinayetin ortakları ATK, hapishane yönetimleri, Adalet Bakanı ve iktidarın kendisidir. Bizde susarak buna ortak oluyoruz. Artık herkes hapishanelerde yaşanan sorunlarının sadece hapishanedekilerin sorunu olmadığını bilmek zorunda. İçeride tutsakların haklarını gasp edenler dışarıda yaşama müdahale ediyor" dedi.

Kırıklar Hapishanesinde 8 hasta tutsağın açlık grevi direnişinde olduğuna işaret eden Piroğlu, tutsakların hapishane idaresinden kurallara uymasını istediğini dile getirdi. Gazetecilerin, siyasetçilerin tutsak olduğu bir ülkede demokrasi ve özgürlük olmayacağını kaydeden Piroğlu, "İmralı tecridi kalkmadığı sürece bu ülkeye demokrasi gelmeyecek. İster bu iktidar ister yerine göz koyanlar bunu kabul etmek zorunda. Kürtler, emekçiler özgür olacak yoksa hiç kimse özgür olamayacak. Bütün emek ve demokrasi güçlerine ortak mücadele çağrısı yapıyoruz. Bu mücadelenin başlayacağı yerde toplumun vicdani olan hasta tutsakların mücadelesidir" diye konuştu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da ise eylem Adli Tıp Kurumu önünde düzenlendi. Tutsak yakınlarına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) yöneticileri katıldı.

Söz alan tutsak yakını Herdem Mervanî, gelinen süreçte hiçbir taleplerinin karşılanmadığını belirterek, "Biz bir çok defa hasta tutuklular ile infazı yakılan tutukluların serbest bırakılmasını istedik. Ancak hiçbir hasta tutuklu serbest bırakılmadığı gibi, infaz yakma uygulamaları da devam ediyor. Tutuklularımızla konuştuğumuz tek hak olan telefon hakkımız bile elimizden alınıyor. Tutuklular, ailelerinden uzak kentlerde tutuluyor. Biz burada bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, bu sorunları çözün. Bu yapılanlar ailelerin cezalandırılması değil de nedir" diye sordu.