29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınlarının iradesini kıramayan polisten yine işkenceli gözaltı

Tutsak yakınları bu hafta Kadıköy iskelesinde tutsakların talebini yinelemek istedi. Engellemeleri yok sayarak İşbankası önünden eylem alanına yürüyen ailelerin direnişini kıramayan polis, ailelere saldırarak işkenceyle gözaltına alındı. Duruma tepki gösteren milletvekilleri iktidara düşman siyasetinden vazgeçme çağrısı yaptı. 

Hasta ve infazları yakılan tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti'nin 25. hafta eylemi Kadıköy iskelesi önünde gerçekleştirildi. Polisler haftalarca, tutsak yakınlarının Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirmek istedikleri Adalet Nöbeti'ne Kağıthane Kaymakamlığı'nın yasak gerekçesini bahane ederek saldırdı. Polisin sistematik şiddeti ve işkencesine maruz kalan anneler, defalarca gözaltına alınıp işkenceye maruz kalsa da nöbetten vazgeçmeyerek eylemlerini her hafta Cumartesi günü farklı bir ilçede yapmaya karar verdi.

Bu hafta gerçekleştirilen nöbete tutsak yakınlarından Silivri 3 No'lu F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak Yakup Akman'ın annesi Fince Akman, Afyon T Tipi Hapishanesine sürgün edilerek tek kişilik koğuşta tutulan Xemgin Karakaş'ın annesi Cemile Karakaş, Ümraniye L Tipi Kapalı Hapishanesinde ağır hasta tutsak Selim Çiftçi'nin ablası Cemile Çiftçi katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi nöbete destek verdi.

POLİS ANNELERİ ENGELLEYEMEDİ
Açıklamanın gerçekleştirileceği Kadıköy İskelesi önünü çok sayıda çevik kuvvet polisi ve gözaltı araçları ile ablukaya alındı. Polisler, bu sırada rıhtımda bulunan İş Bankası önünden iskeleye doğru yürüyen anneleri engellemeye çalıştı.

Anneler ablukaya rağmen yürüyüş gerçekleştirerek iskelenin önüne kadar geldi.

MİLLETVEKİLLERİ VE AİLELER ABLUKAYA ALINDI
İskelenin önünde HDP milletvekilleri ve desteğe gelen kişilerle bir araya gelen anneleri polis gerekçe göstermeden ablukaya aldı. Bu sırada basın mensupları da görüntü almamaları için alandan uzaklaştırıldı. Anneler polis şiddetine ve ablukasına karşı "Biji berxwedana zindana" sloganları ile cevap vererek direndi. Polis içinde tutsak yakınları ve HDP Gençlik Meclisi üyelerinin de içinde olduğu 10'a yakın kişiyi ters kelepçe ile gözaltına aldı.

CANBAZ: HERKESİN DESTEK OLMASI GEREK
Yaşanan gözaltılardan sonra açıklama yapan HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, her hafta polisin annelere işkence uygulayarak gözaltına aldığını belirterek tepki gösterdi. Canbaz, "Anneler ve arkadaşlarımız gözaltına alındı. Hapishanelerde durum bu kadar can alıcı ilken, ölümler çıkarken Kadıköy'de insanların gözü önünde basınla aramıza çember koyarak anneleri gözaltına aldılar. Bunun böyle bitmeyeceğini biliyoruz. Tek başına anneler ile olabilecek bir mesele değil, herkesin destek olması gerekiyor" çağrısında bulundu.

GÜLÜM: DÜŞMAN SİYASETİNDEN VAZGEÇİN
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de anneleri gözaltına alan anlayışın hapishanede katliam gerçekleştirdiğini vurguladı. Gülüm, geçtiğimiz günlerde astım hastası olduğu halde doktora geç götürülen Emel Hacıoğlu'na dikkat çekti. Gülüm, "Binlerce hasta mahpus tahliye edilmiyor. Anneler buna karşı sesini yükselttiği için gözaltına alınıyor. Bu hukuksuzluğa hep beraber ‘dur' demeliyiz. Cezaevi hepimizi ilgilendiriyor. Bu yıl içinde 49 mahpus hayatını kaybetti. Biz bunlara karşı her hafta annelerle birlikte olmaya devam edeceğiz. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın. Düşman siyasetinden vazgeçin" diye seslendi.

İşkenceyle gözaltına alınan tutsak yakınlarının nereye götürüldüğü öğrenilemedi.