29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınlarından iktidara: Katliamlar dursun

İzmir ve Diyarbakır'da Adalet Nöbetlerini sürdüren tutsak yakınları, iktidara seslendi ve tutsaklara düşman politikalarından derhal vazgeçilmesini istedi. 

Tutsak yakınlarının hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması ve hapishanelerdeki tecridin sona ermesi için başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. Diyarbakır ve İzmir'de tutsakların taleplerinin talepleri olduğunu kaydeden tutsak yakınları iktidara seslenerek siyasi tutsaklara uygulanan düşman politikalarından derhal vazgeçilmesini istiyor. 

İZMİR
Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önündeki eylemde tutsak yakınları, "Girtiyên nexweş re azadî", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı önlükler giydi. Eylemde sık sık, "Bijî berxwedana zindana","Jin jiyan azadî", "Hak hukuk adalet" sloganları atıldı. Tutsak yakınlarını Halkların Demokratik Partisi (HDP) Manisa İl Örgütü, Bornova ve Konak ilçe örgütleri de destek verdi.

Söz alan tutsak yakını Hanife Gümüş, hapishanelerde süren baskı politikalarının son bulmasını istediklerini ifade etti. Gümüş, "Cezaevinde rahatsızlanan çocuklarımızın tedavi hakları engelleniyor. Hastaneye götürülüp getirdiklerinde tek kişilik hücrelerde tutuluyorlar. Hasta olan bu tutuklular tek kişilik hücrelerde kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılasınlar? Cezaevlerinde tutuklulara gazete, dergi ve kitapları verilmiyor. Elektrik ve su faturalarını bile bile tutuklulara ödetiyorlar. Cezaevinde başta Aysel Tuğluk olmak üzere bütün hasta tutuklular serbest bırakılsın. Kırıklar cezaevinde açlık grevine giren hasta tutuklular taleplerim karşılansın. Zindanlarda çocuklarımız ölmesin. Artık Kürt çocuklarının cenazelerinin anne, babalarına karton kutularda verilmesini istemiyoruz. Buradan Adalet Bakanına, Cumhurbaşkanına sesleniyorum, bu katliamlar bir an önce dursun, zulüm son bulsun" dedi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da da Adalet Nöbeti 317. gününde adliye önünde gerçekleşti. Eyleme, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER)  üye ve yöneticilerinin yanı sıra HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan'da destek verdi.

Tutsak yakını Reşahat Ada, Adalet Bakanı ile Cumhurbaşkanına seslenerek "Ey Cumhurbaşkanı ile Adalet Bakanı, 11 aydır hasta tutukluların serbest bırakılması için bu Adalet Nöbeti eylemini sürdürüyoruz. Hiç mi görmüyorsunuz? Bizler 11 aydır hasta tutukluların durumu üzerinde duruyoruz ancak hala infazlarını yakıyorlar, tek hücrede tutuyorlar ve zulüm yapıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Ada, hasta tutsak yakınları olarak daha önce Ankara'ya gittiklerini ve burada ağır hasta tutsakların raporlarını Meclis'teki yetkililere ulaştırdıklarını ancak o günden bu yana kendilerine dönüş alamadıklarını da sözlerine ekleyerek, "Ancak isteklerimiz yerine getirilmedi. Taleplerimiz yerine gelene kadar biz eylemimize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın önceki günlerde hasta tutsaklara ilişkin düzenlemelerin yapılacağına ve hasta tutsakların durumu üzerinde durduklarına dair açıklamalarını da hatırlatarak, "Hasta tutukluların sorunlarını çözeceğim, dedin. Meclis açılıyor. Adalet Bakanı ile Cumhurbaşkanı bu isteklerimiz üzerine yoğunlaşsın. Yaşamak direnmektir, yaşamak direnmektir" ifadelerinde bulundu.

Adalet Nöbeti eylemi, katılımcıların "Hak hukuk Adalet" ile "Biji Berxwedana Zindana" sloganlarıyla son buldu.