29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınları: Çözümde ısrarcıyız

İzmir ve Diyarbakır’da Adalet  Nöbetini sürdüren tutsak yakınları, bu zorlu süreçlerden muhakkak geçileceğini kaydetti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının Diyarbakır ve İzmir’de başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. Hapishanelerden tabutların çıkmasını istemediklerinin altını çizen tutsak yakınları İzmir’de 116., Diyarbakır’da ise 310. nöbette tutsakların taleplerini yineledi. 

İZMİR
Tutsak yakınları İzmir  Adliyesi önünde "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Zindanlara ses ver" yazılı önlükler giydi. Nöbet sırasında sık sık "Hak, hukuk, adalet" ve "Biji berxwedana zindanan" sloganları atıldı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Menemen İlçe Örgütü ve Parti Meclisi üyesi Hacay Yılmaz destek verdi.

Söz alan tutsak yakını Medine Kaymaz, Türkiye'de adaletin kalmadığını vurguladı. Ülkede artan hak ihlallerine dikkati çeken Kaymaz, "Bu nasıl vicdan, bu nasıl insanlık ve adalet" diye sordu. Kaymaz, sadece Kürtler için değil herkes için adalet istediklerini belirterek, "Hepimizin yaşamaya hakkı var. Kürt önderi Sayın Abdullah Öcalan 24 yıldır barış istediği için cezaevinde. Kapıları açın, tecridi kaldırın, bu zulüm bitsin. Kürtlerle barış sağlanamaz ise Türkiye’ye barış gelmez. Siz Kürtleri bitiremezsiniz. Barışın anahtarı bizim ellerimizde" dedi.

Kürtlerin ölülerinden bile korkulduğunu vurgulayan Kaymaz, "Çocuklarının kemikleri anne babalarına torbayla verildi. Mezarlıklara saldırıyorsunuz. Ama çok yakında bugünler de geçecek" ifadelerini kullandı. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen tutsak yakınlarının açıklamasına, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Özgürlük için Hukukçular (ÖHD), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) üye ve yöneticileri de katıldı.

Tutsak yakını yakını Herdem Mervanî, eylemlerinin 11. ayında olduğunu, ancak gelinen aşamada taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Mervanî,  "Artık söyleyecek söz kalmadı. Yaptıkları kanun değişiklikleriyle birçok kişiyi gizliden cezaevinden çıkarttılar ama bizim tutuklularımıza ilişkin hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Aksine cezası bir yılın altına giren tutuklularımızı daha uzak yerlere sürgün ettiler. Yine ‘Cezaevinde kalamaz’ şeklinde rapor alan tutuklularımızın cezaevinde kalması için ısrar ettiler" dedi.

Mervanî, tutsak aileleri olarak gelinen sürece kadar binlerce defa hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunduklarını, ancak kimsenin kendilerini duymadığını belirtti. Mervanî, "Sorunun çözümünü değil, sorunun büyümesini istiyorlar. Dertleri ne ise bunu bize açık açık söylesinler. Ama biz taleplerimizi tekrarlamaktan vazgeçmeyeceğiz. Taleplerimizi söylemeye devam edeceğiz. Çünkü bizler çözümde ısrar ediyoruz. Onun için bir kez daha çağrı yapıyoruz, çözüm noktasında kimin elinde ne geliyorsa, bundan ısrar etsin" ifadelerini kullandı.