29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınları Bağcılar'dan seslendi: Çocuklarımız ölüyor

Bu hafta Bağcılar Meydanında adalet arayan tutsak yakınları bir kez daha işkenceyle gözaltına alındı. Jinnews muhabiri Marta Sömek tacizci polis Hanifi Zengin tarafından darp edilirken, gazetecilerin de çekim yapması engellenmek istendi. 

Tutsak yakınlarının İstanbul'daki Adalet Nöbetleri sürüyor. Bu hafta Bağcılar Meydanında gerçekleşen eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz, Barış Anneleri Meclisi üyeleri Zeynep Çalıhan ve Güler Buğday destek verdi.

Açıklama yapmak için meydana doğru yürüyen tutsak yakınları, polisler tarafından çembere alındı. Kaymakamlığın yasağını gerekçe gösteren polis, kitleyi engellemeye çalıştı. Bunun üzerine tutsak yakını Fince Akman tepki göstererek, "Neden izin vermiyorsunuz. Bizim çocuklarımız cezaevinde ölüyorlar. Biz, çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Bundan dolayı buraya geldik. Biz, adalet arıyoruz" dedi.

Barış Anneleri Meclisi Üyesi Zeynep Çalıhan, "Hak, hukuk istiyoruz. Bu hepimiz için geçerlidir. Yeter artık. Çocuklarımız ölüyor" diye tepki gösterdi.

Polis, çembere aldığı tutsak yakınları ve eyleme katılanların da aralarında Tutsak yakınları Fince Akman, Cemile Karakaş, Cemile Çiftçi, Kumri Akgül, HDP Küçükçekmece Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk, Barış Anneleri Meclisi üyeleri Zeynep Çalıhan ile Güler Buğday gözaltına alındı. Tutsak yakınları, "Biji Berxedana zindana" sloganı ve zılgıtlarla gözaltılara tepki gösterdi.

Bu sırada İstanbul Emniyet Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin Jinnews muhabiri Marta Sömek'i darp etti. Aynı zamanda polisler haberi takip eden gazetecilere de saldırdı, çekim yapmalarını engellemeye çalıştı.

HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz, polis engeline ve gözaltılara tepki göstererek, her hafta 70'li yaşlarında olan annelerin işkenceyle gözaltına alındığını ifade etti. Anneleri gözaltına almakla sorunun çözülemeyeceğine işaret eden Canbaz, "Cezaevinde işkenceler var, cezaevinde yüzlerce hasta tutsak var. Annelerin tek söylediğin şey; 'Artık cezaevleri ölüm olmasın, cenazeler çıkmasın' dedikleri için anneler bu haftada gözaltında. Bugün buradan da yarın başka meydanda annelerle beraber, sözümü söylemeye devam edeceğiz" dedi.