29 Eylül 2024 Pazar

Türkiye'ye teslim edilen Özdemir'in babası: Oğlumla ilgili yalan haberler yapılıyor

İsveç'in Türkiye'ye teslim ettiği Resul Özdemir'in babası Hasan Özdemir, basında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, herkesin oğlunu "Zibo" olarak tanıdığını ancak bunun "kod adı" olarak lanse edildiğini belirti.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2015-2016 yıllarında uygulanan sokağa çıkma yasağı sürecinde yaralanan Resul Özdemir, siyasi iltica talebinde bulunduğu İsveç tarafından Türkiye'ye teslim edildi. Özdemir'in teslim edilmesi olayı dün "Sözde PKK yöneticisi MİT'in İsveç makamlarıyla koordinasyonu çerçevesinde Türkiye'ye getirildi" şeklinde basına servis edildi. Hükümete yakınlığıyla bilinen birçok internet sitesinde yer alan haberlerde, Özdemir'in Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'nin (YDG-H) Cizre Sorumlusu olduğu ve kod adının da "Zibo" olduğu iddia edildi.  

Hakkında çeşitli iddialar gerekçe gösterilerek 15 yıl kesinleşmiş cezası bulunan Özdemir'in teslim edilmesi İsveç'teki kurum ve örgütlerin tepkisine neden oldu.

AİLEYE HABER VERİLMEDİ
Özdemir'in İsveç'te yaşayan babası Hasan Özdemir, oğlunun teslim edilmesine ilişkin konuştu. 3 yıldır yaptıkları resmi iltica başvurusunun kabul edilmediğini ve oğlunun 12 Aralık 2019 tarihinden beri Stockholm Hapishanesi'nde tutuklu bulunduğunu aktaran baba Özdemir, 3 gün önce oğlunun kendisini arayarak, Türkiye'ye teslim edileceğini ilettiği söyledi. Baba Özdemir, İsveç'te bulunan avukatlarıyla yaptığı görüşmede, kendisine oğlunun Türk yetkililerini teslim edilmesinin imkansız olduğunu aktarıldığını söyledi. 

Hemen ardından basına düşen haberlerle oğlunun Türkiye'ye teslim edildiğini duyduğunu belirten baba Özdemir, Türkiye ve İsveç yetkilileri tarafından kendilerine herhangi bir bilgilendirilmede bulunulmadığını kaydetti. 

'HERKES 'ZİBO' DİYE ÇAĞIRIR'
Oğlu hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken baba Özdemir, "Bu olaylarda teslim olanlar onun adını vermişler. Gizli ve açık tanıklar oğlumun ismini zor ve baskı altında polise vermişlerdi. Ne söylemişlerse doğru değildir. İlticayı kabul etmeyen İsveç'in MİT'le anlaştığını düşünüyoruz. İnsan hakları örgütleri, BM ve diğer birçok kurum ve kuruluşa duruma ilişkin daha önce haber vermiştik" dedi. 
 
Çocuğunun herhangi bir kod adı bulunmadığını da dile getiren baba Özdemir, çocukluktan beri herkesin oğlunu Zübeyt olarak tanıdığını ve kısaca "Zibo" olarak çağırdığını aktardı.