27 Eylül 2024 Cuma

Türkiye'nin engellediği yardımlar geri çekildi

Özerk Yönetim, depremzedeler için yolladığı yardımların Türkiye tarafından engellenmesi üzerine 9 gündür bekleyen yardım konvoyunu geri çekti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, depremin en çok etkilediği Suriye'nin kuzey ve batı bölgeleri (Halep, İdlib, Hama, Lazkiye, Tartus) ile Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği alanlarda depremden etkilenen halklar için "el ele yardım" kampanyası başlattı.

Kampanya kapsamında toplanan (yakıt, yaşam malzemeleri, gıda vb) 100 TIR'dan oluşan yardım konvoyunu depremzedelere ulaştırmak istedi. Suriye rejimi yardım çalışmalarına siyasi hesaplarla yaklaştı. Bir çok ülkeden gelen yardımları sorunsuz kabul ederken Özerk Yönetime engeller oluşturdu.

Bölgeye ulaştırılmak istenen yardım konvoyları Minbic'te sınır kapısında 7 gün bekletildi. Özerk Yönetim'in çabaları sonrası Suriye rejiminin denetiminde olan bölgelere yardımların geçişine başlandı. Yakıt yüklü 100 TIR'dan oluşan konvoy dün gece Halep sınırına geçti.

Özerk Yönetim görevlilerinin aktardığına göre Halep'e geçecek yardım konvoyunun 60'ı Şam Hükümeti'nin kontrolündeki bölgelere, 40'ı ise Şehba Kantonuna bağlı Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallerine ulaştırılacak.

Bununla birlikte ANHA muhabirleri, Minbic'ten yola çıkan yardım konvoylarının Halep ve Şehba'ya bağlı Şêxmeqsûd, Eşrefiyê mahallelerine henüz ulaşmadığını aktardı. Konuyla ilgili özerk yönetim henüz açıklama yapmadı.

TÜRK DEVLETİ İÇİN VERMEDİ, ÖZERK YÖNETİM YARDIM KONVOYUNU GERİ ÇEKTİ
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunan bölgelerde ki depremzedelere ulaştırmak için 20 insani yardım kamyonu ve 30 yakıt tankeri hazırladı. Özerk Yönetim, hazırlanan yardımların depremzedelere ulaştırılması için uluslararası diplomatik ilişkileri zorlamasına rağmen Türk devleti geçişe izin vermedi.

Özerk yönetim, 9 günlük bekleyişin ardından Minbic'in Um Cilûd kapısında bekleyen yardım konvoyunu geri çekti. Konuya ilişkin Özerk Yönetim'in açıklama yapması bekleniyor.