27 Eylül 2024 Cuma

Türk: İktidarın yarattığı felaket depreminkinden büyük

Adıyaman'da bulunan HDP heyeti, yardımların toplandığı cemevi ve Çınar Belediyesinin aşevini ziyaret etti. Ahmet Türk, Adıyaman'a ulaştıklarını enkaz altındaki insanları çıkarmak için bir çalışma başlatılmadığını gördüklerini hatırlattı, saraydan talimat gelmediği için iki gün boyunca beklendiğini belirtti. Türk, iktidarın yarattığı felaketin depremin yarattığından daha büyük olduğunu vurguladı.

Depremde on binlerce insanın yaşamını yitirdiği Adıyaman'da bulunan HDP heyeti, iktidarın yarattığı yıkımın depremin yarattığından daha büyük olduğuna dikkat çekti.

Parti Sözcüsü Ebru Günay, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP yöneticileri ve milletvekillerinden oluşan heyet Adıyaman'daki yardım çalışmalarına katıldı. Yardımların toplandığı cemevini ve Çınar Belediyesinin kurduğu aşevini ziyaret eden heyet burada açıklama yaptı.

Sadece Adıyaman'da on binlerce insanın yaşamını yitirdiğini söyleyen Ahmet Türk, Adıyaman Valisinin "Eh bir sarsıntı geçirdik, fazla bir şey yok" sözlerini hatırlatarak, valinin yaşananların halktan haberi olmadığını söyledi. Adıyaman'a geldiklerinde arama kurtarma çalışması yürütülmediğini tespit ettiklerini aktaran Türk, "Ama şu gerçeği gördük; halkımız, sadece Kürtler değil Türkiye'nin her yerinden insanlar, buraya koştu. İnsanlar yardım elini uzattılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Özellikle STÖ'ler, sol siyasi partilerimiz ve HDP ilk günden her yere yetişmeye çalıştı. Ama tabii ki devletin yardımcı olmadığı, devletin STÖ'leri ve muhalif partileri engellemeye çalıştığı bir durumla da karşı karşıya kaldık. Yani insanlarımız canları kurtarmak için çaba gösterirken, devlet bu çalışmaları engellemeye yönelik girişimlerde bulundu. Halen bu girişimler devam ediyor" dedi.

HDP'nin Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki kriz merkezindeki yardımlara devletin el koyduğunu hatırlatan Türk, "Oraya bile kayyım atadılar. Bugün buralarda da arkadaşlarımıza zorluk çıkarıyorlar. Köylere ulaşmak istiyoruz, engellemeye çalışıyorlar. Giden yardımlara el koyuyorlar. Ama felaketin büyüklüğünü biz biliyoruz. İktidarın yarattığı felaket, bu depremin felaketinden daha büyüktür" diye vurguladı. Türk, insanlar enkaz altındayken saraydan talimat gelmediği için iki gün boyunca hiçbir çalışma yürütülmediğini ve insanların ölüme terk edildiğini kaydetti.

HDP Sözcüsü Ebru Günay da yardım ekipleri gelmediği için insanların enkaz altında yaşamını yitirdiğini, sağ kalanların aç, susuz, soğuk havada sokakta bırakıldığını hatırlattı. Adıyaman Cemevine kendilerine kapılarını açtığı için teşekkür eden Günay, 50 belediyelerinden kayyum atanmayan sadece 6 belediyeleri kaldığını ve onların da canla başla çalışma yürüttüğünü söyledi. "Bütün belediyeler bizde olsaydı, biz şimdiye çoktan depremzedelerin, felaketi yaşayan halkımızın yaralarını sarmıştık" diyen Günay, enkazın üzerinde tepinerek yeni enkazlar yaratmaya çalışan bir iktidar olduğunu vurguladı.