27 Eylül 2024 Cuma

Tümüklü: Enkazla birlikte yıkılmış bir devlet gerçekliğiyle karşı karşıyayız

Deprem sonrası Antakya'ya giden ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, bölgede devlete bağlı neredeyse hiçbir yardım ekibinin olmadığına dikkat çekti ve halka deprem bölgesinin ihtiyaçlarını karşılama, koordine olma ve birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

Maraş ve Antep'te meydana gelen depremlerin ardından 10 ilde büyük bir yıkım meydana geldi. Yıkımın en yoğun yaşandığı kentlerden biri Antakya olurken, şehre gelen AFAD ve yardım ekipleri fazlasıyla yetersiz. Deprem sonrası kalabalık bir heyet ve gönüllü ekiple bölgeye doğru yola çıkan ve dün Antakya'da Defne ilçesini ziyaret ettikten sonra Harbiye'ye geçen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Harbiye'nin yüksek bir alan olmasına rağmen depremden etkilenen bölgelerden birinin de burası olduğunu kaydeden Tümüklü, çok sayıda binanın çöktüğünü, enkazları kaldıracak hiçbir kuvvetin ise olmadığını vurguladı.

"AFAD dahil devletin hiçbir kurumu ne bir merkezi koordinasyon ne de bir muhattaplığa sahip değil" diyen Tümüklü, enkazdan kendi imkanlarıyla kurtulan insanların en temel ihtiyaçlarının bile karşılanamadığını kaydetti. "Suyun bile temin edilemediği bir gerçeklikle karşı karşıyayız" ifadelerini kullanan Tümüklü, dün akşam itibariyle sadece kentin bir yerinde kısıtlı sayıda çadırın kurulduğunu, battaniye vb diğer ihtiyaçların ise henüz gelmediğini kaydetti.

"Bugün gelinen aşamada aslında gördüğümüz şey şu: Enkazla birlikte çökmüş bir devlet gerçekliğiyle karşı karşıyayız. OHAL ilan ederek aslında içinde bulundukları acziyeti, çaresizliği bir şekilde kapatmaya çalışan, yasakçı tutumla bunu göstermemeye çalışan bir devlet gerçeği" ifadelerini kullanan Tümüklü, belediyenin de işini yapmadığını ve halkın büyük öfkesini çektiğini kaydetti.

Bütün bunlar birleşince yardım için gelen ekiplerin, yardım malzemesi gönderen insanların muhatapsız bırakıldığını dile getiren Tümüklü, kentte bulunan çok sayıda demokratik kitle örgütü ve emekçi sol örgütle birlikte bir koordinasyon kurulduğunu aktardı.

Gelen yardımların ve ekiplerin koordine edilmesi, cenazelerin kaldırılması ve müdahale edilmemiş enkazlara müdahale edilmesi için koordine olunacağını kaydeden Tümüklü, bunların da yeterli olmadığını söyledi.

Şehirdeki hastaneler yıkıldığı için sağlıkçı ihtiyacının da elzem olduğuna işaret eden Tümüklü, Samandağ başta olmak üzere ulaşılamayan uzak ilçe ve köyler için profesyonel sağlık ve arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Antakya'ya herkesin yardıma gelmesi ve burada bir birliğin sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Tümüklü, aksi takdirde daha fazla ölüm yaşanacağının altını çizdi.

"Bu dayanışma çağrısı halkın kendi kendini yönetmesinin, halkın bir şekilde durumu kontrol altına almasının aracı olacak. O bakımdan hem sağlık, ilkyardım ve arama kurtarma eğitimi almış olanların gelmesi, hem de en temel gıda ihtiyacından başlayarak asgari insani ihtiyaçların karşılanması için bütün halkımıza çağrımızdır bu: Burada çok fazla kent, köy ve ilçe etkilenmiş durumda. Burayı gelenlerle birlikte koordine etmek ve yürütmek zorundayız. Buradan halkımızın, hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."