27 Eylül 2024 Cuma

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na depremzede hekimler için uyarı yazısı

TTB, depremden sağ kurtulan ancak yakınlarının ve yaşananların etkisiyle sağlık hizmeti sunamayacak durumda olan hekimlerin çalışmaya zorlanması ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), depremden sağ kurtulan ancak yakınlarının ve yaşananların etkisiyle sağlık hizmeti sunamayacak durumda olan hekimlerin çalışmaya zorlanması ile ilgili olarak 10 Şubat 2023 günü Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi.

Deprem bölgesinde gönüllü çalışmak isteyen hekim listelerinin TTB tarafından Sağlık Bakanlığı’na iletildiği hatırlatılan yazıda, bakanlığın geçici görevlendirmeler ile hekimlerin gönderilmesinin önünü açması gerektiği vurgulandı.

Zorla çalıştırmanın hukuki olmamasından öte insani olmadığına dikkat çekilen yazıda, çalıştırmaların "aile ve bakıma muhtaç yakınların varlığı" ile "mesleki faaliyet" gözetilerek yapılması gerektiği belirtildi ve ilgili yasal mevzuata atıf yapıldı.

Yazının son bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Depremzede hekimlerin öncelikli olarak idari izinli sayılmaları, çalışmaya devam etmek isteyenlerin görevlendirmesinin yapılması, tıpta uzmanlık öğrencisi olan hekimler yönünden uzmanlık eğitimlerinin koşullar sağlanana kadar eğitimlerinin idarelerce durdurulması bu hekimlerden hekim unvanıyla çalışmak isteyenlerin görevlendirmelerinin yapılması gerekmektedir. İdari izinli sayılan hekimlerin yerine birliğimizin Sağlık Bakanlığı’na iletmiş olduğu listeler de dahil olmak üzere çok sayıda gönüllü hekimin deprem bölgesine geçici görevlendirmeler ile gönderilmesinin önünün açılması gerekmektedir. Anayasa ve yasalarla hakları korunan birer insan, vatandaş ve hekim olan kişilerin böyle bir dönemde idareciler tarafından zedelenmesinin önlenmesi hak ihlallerinin önüne geçilmesi kamu otoritesinin ödevidir."

Yazının tamamı için tıklayın.