27 Eylül 2024 Cuma

TTB: Yüz yüze eğitimden vazgeçilmemelidir

Deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi ve KYK yurtlarının depremzedelere tesis edilmesi kararına tepki gösteren TTB, depremden etkilenen milyonlarca öğrenci ve öğretim üyesi için uzaktan eğitimin sağlanabileceği koşulların olmadığına dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının depremzedelere tesis edilmesine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Pandemi döneminde yaşanan iki yıl uzaktan eğitim deneyiminin tıp eğitiminde büyük sorunlara yol açtığı kaydedilen açıklamada, depremzedelerin öncelikle kamuya ait misafirhanelere, diğer kentlerdeki oteller ve tatil köylerine yerleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Eğitime geçici olarak ara verilmesi ve sınavların ertelenmesinin uygun olduğu ifade edilen açıklamada, "Ancak eğitime ara verilen dönemde de yurtların boşaltılmaması, depremden etkilenen öğrencilerin barınma, beslenme ve psikososyal destek gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Barınma sorunu bulunan, aileleri ve yakınlarını kaybeden öğrenci ve öğretim üyelerinin uzaktan eğitimi sağlayacak altyapıyı ve ortamı yaratmaları da mümkün görünmemektedir" denildi.

Öğrencilerin deprem bölgesinden bir an önce çıkarak okullarına dönmeleri ve arkadaşlarıyla dayanışmalarının onların fiziksel ve ruhsal sağlığı için de çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencileri depremden zarar görmemiş üniversitelere misafir öğrenci olarak alınıp bahar dönemi eğitimine buralarda devam edebilirler. Tüm Türkiye'ye yönelik kararlar almadan depremden etkilenen öğrencilere dönem izni, kayıt dondurma hakkı gibi çözümler üretilebilir" ifadeleri kullanıldı.

Tıp eğitimi başta olmak üzere sağlık bilimleri eğitiminin uzaktan yapılmasının onarılmaz hatalara, eksikliklere neden olcağı kaydedilen açıklamada, YÖK'e derhal kararından geri dönme ve yüz yüze eğitimden vazgeçmeme çağrısı yapıldı.