27 Eylül 2024 Cuma

TTB Sağlık Bakanlığını uyardı

TTB, Maraş ve Antakya'da hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinin depremde enkaz haline geldiği ya da büyük hasar gördüğünü hatırlatarak Sağlık Bakanlığını uyardı. Doğum hizmetleri, aşı sevkıyatı ve uyuz salgınına ilişkin tedbirler alınmasını istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Maraş merkezli iki büyük depremde özellikle Maraş ve Antakya'da hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinin çöktüğünü ya da büyük hasar gördüğünü hatırlatarak alınması gereken önlemler konusunda Sağlık Bakanlığını uyardı.

Bakanlığa gönderilen yazıda, deprem bölgelerinde sağlık kurumlarının çökmesi, iklim koşulları, suya ve gıdaya erişim sorunları nedeniyle erken doğum, düşük, anne ve bebek ölümleri yaşanabileceğine dikkat çekti.

Maraş ve Antakya'da doğum hizmetlerinde büyük sıkıntılar yaşandığına işaret eden TTB, doğum hizmetlerinin planlanması, acilen tetanos aşı sevkıyatı yapılması ve doğum için başvurulabilecek merkezlerin günlük olarak kamuoyuna duyurulması çağrısında bulundu.

TTB'nin bir başka uyarısı ise yaşanabilecek uyuz salgınına ilişkin oldu. Afetlerde sık sık uyuz salgını görülebildiğine işaret eden TTB, hastalığın bulaştığı kişilerle yakın temas veya kişisel eşyaların ortak kullanımının yayılıma neden olduğu, hastalıktan korunmak için önlem alınması gerektiğini belirtti.

TTB, "Kişisel hijyen ve ortam temizliğine dikkat edilmeli", "Hastalık şüphesi olan kişilerle temastan kaçınılmalı", "Vücut ile doğrudan temas eden eşyalar ortak kullanılmamalı" uyarısında bulunurken, deprem bölgelerinde halk hala suya erişemiyor, seyyar tuvalet ve banyo olmadığı için kişisel temizliğini yapamıyor, toplu ortamlarda barınıyor.