29 Eylül 2024 Pazar

TTB: Ek randevu dayatmasına son verilsin

TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'nın duyurduğu ek randevu uygulamasının hastanelerde yığılmayı arttırmak ve muayene sürelerini kısaltmaktan başka bir işe yaramayacağını vurgulayarak, uygulamanın geri çekilmesini istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ek randevu uygulamasına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Bu uygulamaya göre yaklaşık on dakikada bir verilen MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) randevularının yanı sıra hekimlerin mevcut çalışma planlarında oluşan randevu spotlarına ek olarak belli hesaplamalarla ek randevular oluşturulacağı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık müdürlükleri ve birimlerine uzun zamandır hastaların geri çevrilmemesi yönünde baskı yaptığı dile getirilen açıklamada, hekimlerin bu baskı sonucu bir günde 100'ü aşkın hasta baktığına dikkat çekildi. Bu nedenle muayene sürelerinin 5 dakikanın da altına düştüğü kaydedilen açıklamada, "Bu baskı, teşvik ek ödeme sisteminin getirilmesiyle daha da artırılmaya çalışılmaktadır. Şimdi ise her saat için verilen ek randevular ile muayene süreleri neredeyse 2-3 dakikaya inecektir" denildi.

Ek randevuların poliklinik önlerinde hastalar ve sağlık emekçileri arasında kaosa neden olacağına işaret edilen açıklamada, bu kadar kısa muayene süreleriyle sağlık hizmeti vermenin mümkün olmadığı vurgulandı.

Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, şiddetin önlenmesi, ekonomik ve özlük hakları, Covid-19'un meslek hastalığı sayılması için 11 Ekim 2021'de başlattığı "Emek Bizim Söz Bizim" eylem süreci hatırlatılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın bu eylemleri ve talepleri görmezden geldiği dile getirildi. Sağlık emekçilerinin ısrarı karşısında bakanlığın geri adım attığı ifade edilen açıklamada, atılan bu geri adımın da fırsata dönüştürülmeye çalışıldığı kaydedildi.

İktidarın performans sistemi yerine teşvik sistemini getirdiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Emekliliğe yansıyacak, insanca ve hekimce yaşayacak tek ücret yerine, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız diyen güvencesiz bir sistemi getirdiler. Söz verdikleri etkin ve etkili sağlıkta şiddet yasasını çıkarmadılar. Çıkarılan malpraktis yasası bizlerin mağduriyetini ve beklentilerini karşılamaktan çok uzaktı. Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışmak ve yaşamak için yurtdışına giderek çözüm arayan hekimlerin sorununa sadece para olarak bakarak, 'Giderlerse gitsinler' dediler."

Çöken sağlık sisteminin tamamen değiştirilmediği ve koruyucu sağlığın ön plana çıkarılmadığı durumda sağlık alanındaki kaos ve çöküşün artarak devam edeceği vurgulanan açıklamada, ek randevu sistemin hastanelerdeki yığılmaları arttırmaktan başka bir işe yaramayacağı kaydedildi.

"Bu sistemin tamamını ortadan kaldırmak yerine, sistemden vazgeçilmeyerek hekimler daha fazla baskı altına alınmakta, 'Daha hızlı ve daha fazla hasta bakın, daha çok kazanın' denilmektedir. Bazı idareciler tarafından hekimlere gönderilen yazılar ve sözlü ifadelerde; 'Bakanlık iyileştirmeler yaptı, siz de daha fazla çalışarak hizmet edin' denildiği; MHRS dışında hasta bakmayanlara soruşturma açılacağı; ceza verilerek taban ek ödemeden mahrum edilecekleri tarafımıza bildirilmiştir" ifadeleri kullanılan açıklamada, bu durumlarda yaşanacak her türlü sorunun sorumlusunun idareciler olduğu belirtildi.

TBB Merkez Konseyi bütün bu uygulamalara karşı mesleklerinin ve önlüklerinin beyazına sahip çıkacaklarının altını çizerek, açıklamayı şu şekilde sonlandırdı: "Bilimsellikten uzak, sadece ticarethane için 'müşteri memnuniyeti' zihniyeti ile davranan, nitelikli bir sağlık hizmeti sunmayan, dinlenme hakkımıza saldıran, mesleki etik ve hekimlik onuru ile bağdaşmayan bu duruma itiraz ediyoruz. Dinlenme hakkımızı gasp eden ek randevu sistemine, mesai içinde ve dışında kısa aralıklarla muayene ve tıbbi işlem dayatmasına son verilmesini istiyoruz."