27 Eylül 2024 Cuma

TTB: Bakanlığa dört yazı yazdık, dönüş olmadı

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesinde hizmet vermek üzere gönüllü hekimler listesi hazırladıklarını 6-9 Şubat tarihlerinde Sağlık Bakanlığı'na dört yazı yazdıklarını ancak bakanlıktan taleplerine ilişkin bir yanıt alamadıklarını aktardı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgesinde gönüllü hekimlik yapmak istemelerine rağmen Sağlık Bakanlığı'nın taleplerine yanıt vermediğini bir kez daha duyurdu. 6-9 Şubat günlerinde bakanlığa başvuru yaparak taleplerini ilettiklerini kaydeden TTB, 6 Şubat 2023 tarihli ilk yazılarında, afetten etkilenen sağlık çalışanları ile kriz yönetilmesinin uygun olmadığı, bunun yerine gönüllüler aracılığıyla bölgeye gidişlerin büyük önem taşıdığını belirttiklerini hatırlattı.

Tabip odalarından hızla gönüllü listesi topladıklarını bakanlığa bildiren TTB, 8 Şubat 2023 tarihinde iki ayrı yazı yazdıklarını, işbirliği ve destek vurgusunu yineleyerek acil talep ve başvuruları aktarmak üzere Sağlık Bakanı veya bakan yardımcıları ile görüşmek istediklerini iletti. Bu yazıyla birlikte tabip odalarından TTB'ye ulaşan gönüllü listelerini bakanlığa gönderdiklerini dönüş yapılması talebinde bulunduklarını aktardı.

TTB'nin 9 Şubat 2023 tarihli dördüncü yazısında da, işbirliği ve destek vurgusu yapılarak, randevu talebi ve gönderilen gönüllü hekim listeleri hatırlatıldı. Deprem bölgesinde hem halkın hem de hekimlerin ciddi ihtiyaçları olduğuna da işaret edilen yazıda eksikliklerin halen karşılanamadığına dikkat çekildi.

Gönüllü listelerindeki hekimleri görevlendirerek bölgeye göndermek istediklerini ancak çalıştıkları kurumlarda idari izinli sayılmaları konusunda netlik sağlanmadığına dikkat çeken TTB, "Birliğimizi birçok hekim/sağlık çalışanı arayarak gönüllü olma talebinde bulunuyor ancak izin konusu nedeniyle net cevap veremiyoruz. Bilindiği gibi afetlerden etkilenen illerdeki sağlık çalışanları ile krizin yönetilmesi uygun bir yöntem değildir. Bunun yerine gönüllüler aracılığıyla bölgeye dışarıdan gidişler elzemdir. Ayrıca deprem bölgesinde aynı kişilerle uzun süre hizmet sunumu da sağlıklı olmayacağından, kısa süreli (3-4 gün) görevlendirmelerle dönüşüm olması gerektiği de bilinmektedir. Ayrıca bölgedeki hekim ve sağlık çalışanları kendilerinin ve ailelerinin barınma, kreş gibi ihtiyaçlarının da en kısa zamanda karşılanmaması bölgedeki sağlık hizmetinin niteliğini de etkilemektedir" diye vurguladı.

TTB, depremin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen bakanlığın taleplerine yanıt vermemesine ve çözüm üretmemesine tepki gösterdi.