27 Eylül 2024 Cuma

'Tren kazası sinyalizasyon olsa önlenebilirdi'

Ankara'da yaşanan tren kazasında makas değiştirmeyi unuttuğu için kazaya neden olduğu söylenen sanık Osman Yıldırım çapraz sorguda "Sinyalizasyon var mıydı? Olsa kaza önlenir miydi" sorusuna "Yoktu, olsa önlenirdi" diye yanıt verdi.

Ankara'da 2018 yılında, 9 kişinin hayatını kaybettiği, 86 kişinin de yaralandığı YHT faciası ile ilgili 3'ü tutuklu, 7'si tutuksuz 10 kişinin yargılanmasına Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyıor.

Duruşmada ilk olarak trenlerin gidiş yönlerine göre farklı raylara girmesini sağlayan makası değiştirmeyi unuttuğu için kazaya sebep olduğu iddia edilen tutuklu tren teşkil memuru Osman Yıldırım konuştu. Yıldırım, "Bu kazanın oluşum nedeni olan birçok zincirin en son halkası olmaktan dolayı herkesten özür diliyorum" diyerek başladı. Kazanın meydana geldiği günü anlatan Yıldırım, M74 adlı makasın çalışmadığını ve kendisine hiç gösterilmediğini iddia etti. Yıldırım, "İşçilerin mesaisi yüksek olduğu için mesai vermemek için çalıştırmıyorlardı. Ben tek çalışacağımı bilmiyordum. Saat 4-5 sıralarında Eryaman'dan telsizlerde makaslarda don uyarısı geliyordu. Ben harekat memurunun talimatıyla 12'nci yolun makasını yapmaya çalışıyordum. Buz tutmuş makaslar donmuştu. Normalde makaslarda ısıtma sistemi var ama çalışmıyordu" diye belirtti.

'ÖNLEM ALMAMIŞLARDI'
Makası onarmakta zorlandığını kaydeden Yıldırım, "Harekat memuru 13'üncü yoldan tren geleceğini söyledi. Onunla uğraştım ve yaptım. Bu sefer kaza yapan 11'inci yoldaki makası yapmaya gittim. Elim ayağım donmuştu. 4-5'ten beri üşüyordum. Makaslama yaptım herhalde tam kilitleme yapmadı. 11'in makasını yaptım. Makas yanlış yapma hatası demiryolunda sık sık rastlanan bir olaydır. Bunun için önlem almamışlardır. Tren önümden geçti ama hangi hatta olduğunu görmem mümkün değildir. Sonra kaza meydana geldi ve şoka girdim. Hala şoktayım" ifadelerini kullandı.

'EĞİTİM ALMADIM'
Sanık Mükerrem Aydoğdu'nun avukatı sanık Osman Yıldırım'ın  "Daha önce eğitim almamış mı? Eğitim almadan mı makasçılık yapıyormuş? Bu yaptığı işi bilmeden mi orada yapıyormuş" diye sordu. Sanık Osman ise "Ben 9 Aralık'ta (2018) ilk defa kullandım. Yoksa panelin kullanımını bilmiyordum. Bu pano elektronik. Ben manuel makasları biliyordum. Onda işaretler vardı ve uzaktan gözüküyordu. Elektronik makaslarda herhangi bir işaret yok. Hızlı tren makinelerin hızlı seferde iken makas top işareti olmadığında hangi yola gireceğini bilmesi için dikkat etmesi gerekir. Top işareti yok. Işıklı yön işaretleri yoktu. Makaslar el ile kontrol ediliyordu. Makas yapma dışında herhangi bir eğitim almadım. Elektronikte hata yapmamamız daha olası hale geliyor. Havanın soğuk olması tek çalışmam hataya neden oldu" yanıtını verdi.

Osman Yıldırım'ın avukatı Mehmet Eker, "Müvekkilimin uzun süre bulunması gereken bir yer yok. Makasçılık sadece basit bir şey değil. Makasların temizliğinden tutun basit arıza verilmesine kadar birçok işi beraberinde barındırılıyor. Müvekkilin alması gereken daha beş eğitim var. Müvekkil bunları almadan görevdeymiş. Neden eğitim aldırmamışlar?" dedi.

'SİNYALİZASYON OLSA ÖNLENİRDİ'
Avukat Mehmet  Eker, "Makas temizliğinde kullanılan kar temizleme aleti var mıydı? İşaret bayrakları var mıydı" sorusuna sanık Osman "Yoktu" yanıtını verdi ve teknik eksiklikler olduğunu söyledi.

Mağdur avukatlarından Melih Koluaçık, "Makas değiştirildiğine dair kontrol sistemi olsa kaza meydana gelir miydi? Sinyalizasyon var mıydı? Olsa kaza önlenir miydi" sorusuna sanık Osman Yıldırım, "Yoktu, olsa önlenirdi" diye yanıtladı.

'SIK SIK KONTROL ETME DURUMUM YOK'
Ardından tutuklu sanık hareket memuru Sinan Yavuz ifade verdi. Sinan Yavuz, şunları söyledi: "Sevki olması gerektiği gibi treni gönderdim. Gönderdikten sonra takip etme sistemi yok. 3.5 yıldır orada çalışıyorum ve ortalama 60 tren çalışıyor. Beş on dakikada bir bu M74 makası değişmesi gerekiyor. Her defasında bunu gidip yerinde kontrol edip gelip treni harekat ettirmem mümkün değildir.

"Makaslar normalde otomatik ama sinyal sistemi ile çalışmıyor. Makasçıyı denetlemeye gittim. Bulunduğum görev yerinden makası görme imkanım yok. Makas topu olsaydı görürdüm. Osman'dan makasa ilişkin teminat aldım ve treni gönderdim. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Kazanın oluşuyla ilgili herhangi bir kusurum yok. Yoğunluktan dolayı sık sık gidip kontrol etme durumum yok. Tren Ankara gardan çıktıktan sonra raydan devam ederken hat ikiyi kullanmış onun solunda başka hat yok. Makinistlerin en az 500 ya da bin kilometre görüş mesafesiyle gitmesi lazım. Makinistin karşı taraftan bir trenin geleceğini düşünmesi gerekirdi."

'MANDAL TUTUKLUK YAPTI'
Tutuklu sanık trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey ise makasın yapıldığı yeri görme durumunun olmadığını kaydederek, "Makas yapıldı denildiği an o makas benim için yapılmıştır.11 aydır bu olayda benim sorumluluğum ne?  diye soruyorum. Bir düğmeye bastığınızda makas değişiyor normalde ama Ankara'daki makası görmedim" dedi.

Başkent Ray çalışması nedeniyle kendilerine sinyalizasyonun çalışmadığının söylendiğini aktaran Ercan Erbey'in sözlerinin ardından izleyici sıralarından, "Bunca insan sinyalizasyon olsa ölmeyecekmiş. Yazıklar olsun" tepkisi geldi.

"Makas hareketlerini inceleyecek hat üzerinde panel var mı" sorusuna sanık Ercan Erbey, "Hayır inceleyebileciğimiz öyle bir panel yok" yanıtını verdi. "En ufak bir hatam varsa verilecek her cezaya canı gönülden razıyım" diyen Ercan, tahliyesini talep etti.

Duruşmaya bir saat ara verildi.