26 Eylül 2024 Perşembe

Transfobik şiddete uğrayan lise öğrencisi intihar etti

Transfobik saldırı, Fransa'da bir lise öğrencisinin ölümüne neden oldu. Avril Fouad'a yönelik okul yönetiminin transfobik baskılarına, arkadaşları okul önünde ve kent merkezinde eylem yaparak tepki gösterdi.

Lille şehrinde bulunan Fénelon Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Avril Fouad, okul yönetiminin transfobik baskısı nedeniyle intihar etti.

Kısa bir süre önce kadın kimliğini açıklayan Fouad, okula etekle gelmeye başlayınca okul yönetiminin transfobik baskısına maruz kaldı. Fouad'ın davranışlarının, "okuldaki öğrencileri rahatsız edebileceği"ni söyleyen Fénelon Lisesi yöneticileri yaşanan tartışmanın ardından, Fouad'ı zorla evine gönderdi.

Lise yönetiminin transfobik baskısına tepki gösteren öğrenciler, okula transfobiye karşı afişler astı, Fouad ile dayanışmak için okula etek giyerek geldi.

Lise yöneticilerinin transfobik baskıları üzerine 17 yaşındaki Avril Fouad, 16 Aralık günü intihar etti.

Öğrenciler, arkadaşlarının ölümüyle ilgili okuldan yapılan duyuruda, Fouad'dan "erkek öğrenci" diye bahsedildiğini belirtti ve bazı öğretmenlerin Fouad'dan "kadın" olarak bahsetmeyi reddettiğini söyledi.

Arkadaşları, Fouad'ın yaşamını yitirmesinin ardından 18 Aralık günü lise önünde oturma eylemi yaptı, saygı duruşunda bulundu. Akşam saatlerinde de yüzlerce kişinin katılımıyla Lille şehir meydanında transfobiye karşı eylem yapıldı.

'FOUAD AYRIMCILIĞA MARUZ KALDI'
Eylemde konuşan Fouad'ın arkadaşı Annabelle, Kuzey Afrika kökenli Fouad'ın okul içinde ve dışında hem toplumsal cinsiyet hem de ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. Annabelle, Fouad, "Hoşgörü mesajı göndermek için buradayız. Ve onun için burada olduğumuzu Fouad'a söylemek için" dedi.

LÖB: LİSELERDE TRANSFOBİYİ YIKACAĞIZ
Liseli Öğrenci Birliği (LÖB), Avril Fouad'a yönelik transfobik baskılara tepki gösterdi. Twitter üzerinden paylaşım yapan LÖB, "Fransa'da trans lise öğrencisi Avril Fouad okul yönetiminin transfobik söylemlerle hakaret etmesi sonucu yaşamına son verdi.
Liselerde transfobiyi, homofobiyi, bifobiyi yıkacağız!
Vardık, varız, varolacağız!
#JusticePourAvril
#JusticePourFouad" dedi.