29 Eylül 2024 Pazar

Tozkoparan'da kentsel dönüşüm zorbalığı

Güngören'e bağlı Tozkoparan'da Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen kentsel dönüşüm adı altında talan girişimleri sürüyor. Yıkım ekipleri, çevik kuvvet polislerinin işbirliğiyle mahalleye sabaha karşı baskın düzenledi.

İstanbul'un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan mahallesinde "kentsel dönüşüm" adı altında sürdürülen talana karşı tepkiler büyüyor. Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle "riskli alan" ilan edilenmiş, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen polisle mahalleye giren yıkım ekipleri bazı binaları yıkmıştı.

Mahalleye polis işbirliğiyle yeniden yıkım ekiplerinin geleceğini haber alan mahalle halkı, akşam saatlerinde sessiz protesto yürüyüşü düzenledi ve yıkıma karşı nöbete başladı.

Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle "riskli alan" ilan edilen mahalle "kentsel dönüşüm" kapsamına alınmış, ardından da geçtiğimiz aylarda mahallelinin elektrik, su ve doğal gazı kesilmişti.

Yıkım ekipleri, çok sayıda çevik kuvvet polisi eşliğinde sabaha karşı 04.00 sularında mahalleye baskın düzenledi. Yıkımın yapılacağı sokaklar polisler tarafından giriş çıkışa kapatılırken, yıkıma itiraz eden mahalle sakinleri gözaltıyla tehdit edildi.

Baskını haber alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu mahalleye geldi ancak polis vekillerin girişine engel oldu. Gülüm ve Piroğlu, farklı ara sokaklardan dolanarak mahalleliyle buluştu. Halkın toplandığı sokağın başına da barikat kuran polisler, milletvekili Gülüm'e de kalkanlarla müdahale etti.

Burada Artı Gerçek'e konuşan Musa Piroğlu, yaşananlara tepki göstererek, "İktidar polisi, belediye çalışanlarını inşaat baronların emrine vermiş. Görevi halkı korumak olan polis şu anda halkın güvenliğini tehdit ediyor. Halkın evlerinin yıkılmasına eşlik ediyor. Halkın kapılarının kırılmasına eşlik ediyor" dedi.

Beykoz, Hacıhüsrev, Beyoğlu örneklerini hatırlatan Piroğlu tüm kamuoyunu Tozkoparan'a sahip çıkmaya çağırdı.

Polis ablukasının devam ettiği mahallede, bölgede kepenk açmak isteyen esnafın bölgeye girişi engellenirken, işlerine gitmek isteyen mahallelilerin de bölgeden çıkışına izin verilmedi.