27 Eylül 2024 Cuma

TÖP: Memleketi cinayet mahalline çevirdiler

TÖP Deprem Kriz ve Dayanışma Merkezi, düzenlediği basın toplantısıyla deprem bölgesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve 10'uncu gününe girilen Maraş depremi tablosunun iktidarın pratiğini açığa serdiğini söyledi.

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Deprem Kriz ve Dayanışma Koordinasyon Merkezi, 6 Şubat'ta gerçekleşen Maraş merkezli depremlere ilişkin Kadıköy'de bulunan il örgütü binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca, devletin enkaz altında çöktüğünü belirterek, "Bu yıkım tablosu, 21 yıldır tepemize çöreklenmiş AKP iktidarının hükmetme pratiğini bize 10 günlük süreçte gayet net olarak gösterdi" ifadelerini kullandı.

İktidarın depremin ilk günlerinde ortada olmadığını kaydeden Koca, "Ortaya çıktıklarında ise ağızlarını açtıkları ilk andan itibaren halka devletin sopasını sallayarak, tehditle, küfürle halka had bildirmeye çalıştılar" dedi.

İktidarın siyasi rant peşinde olduğunu vurgulayan Koca, sözlerine şöyle devam etti: "2020'den 2022'ye kadar bu memlekette 38 milyar dolar deprem vergisi toplanmış. Ne olduğunu bilmiyoruz! Türkiye Cumhuriyeti 14 kez ‘imar affı' çıkarmış durumda. Ve bu 14 imar affı yasasının 8'si AKP döneminde yasallaşmış. Göz göre göre memleketimizi cinayet mahalline çevirdiler." 

TÖP Sözcüler Kurulu üyesi Pelin Kahiloğulları, deprem bölgesinde yaşanan sorunlara ve eksikliklere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Armutlu'da yol kenarında cenazelerle karşılaştıklarına dikkat çeken Kahiloğulları, "Enkazlardan ses gelirken ortada onları kurtaracak bir enkaz çalışması yoktu" ifadelerini kullandı.

TÖP Dönem Sözcüsü Juliana Gözen, devletin hala arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığına işaret etti ve şöyle devam etti: "Depremin birinci gününde de, onuncu gününde de hala arama kurtarma ekiplerinin gitmediği enkazlar var. Sesler yükseliyor. Halen battaniyeye, çadıra ulaşamayan insanlar var. Peki, nerede bu devlet? Köylülerin kendi toprağını korumak için eyleme geçtiği andan itibaren jandarmasıyla, polisiyle var olan devlet nerede? Onlarca ülkelerden gelen arama kurtarma ekiplerini günlerce havaalanlarında bekletmekle meşguldü, delil karartmakla meşguldü. AFAD'ın ibanını doyurmakla meşguldü."