27 Eylül 2024 Cuma

TÖP: Kayıp çocukların peşini bırakmayacağız

Deprem bölgesindeki çocukların yaşadığı ihlal ve ihmallere dikkat çeken TÖP, kayıp çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların takipçisi olduklarının altını çizdi ve çocuklara karşı yükümlülüğünü yerine getirmeyen hükümetin istifasını istedi

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Çocuk Hakları Meclisi, Maraş merkezli depremler sonrası deprem bölgesinde kaybolan, yaşamını yitiren, yaralanan, refakatsiz bırakılan, tarikat yurtlarına teslim edilen, çadır, su, elektrik, gıda, hijyen olmadan yaşamak zorunda bırakılan tüm çocuklar için Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde toplandı. "Çocukları yalnız bırakmayacağız" sloganıyla opera önüne gelen TÖP, "Çocukların takipçisiyiz" pankartı açtı ve "Çocuklar yalnız değildir", "Kayıp çocuklara ne oldu", "Depremde de çocuk hakları" dövizleri taşıdı.

GÖZ: BU HALKIN ÇOCUKLARINI ENKAZ ALTINDA BIRAKTILAR
İlk sözü alan Hatice Göz, depremde onbinlerce insanın göz göre göre enkaz altında can verdiğini dile getirdi ve "Devlet halkı enkaz altında bıraktı. İnsanlar ölürken çadır sattılar, kan sattılar, inşaat derdine düştüler. Bu halkın çocuklarını da enkaz altında bıraktılar" ifadelerini kullandı. Deprem bölgesinde ailelerin 24 gündür kaybolan binlerce çocuğu aradıklarını vurgulayan Göz, Aile Bakanı Derya Yanık'ın, "Kayıp çocukların hastanelerde olduğunu varsayıyoruz" ifadelerine tepki gösterdi.

"Hiç utanmadan 'varsayıyoruz' diyorlar. Emin değiller diyen Göz, Erdoğan'ın ise çocuklara para ve oyuncak dağıttığını hatırlattı. Devlet ve hükümetin çocuklara para ve oyuncak dağıtarak yapmadıklarının üstünü kapatamayacağını kaydeden Göz, bütünlüklü çocuk politikaları üretmeyen hükümeti istifaya çağırdı ve TÖP olarak kayıp çocukların peşinde olduklarının altını çizdi.

MURTAZAOĞLU: RANTIN EN AĞIR BEDELİ ÇOCUKLARA ÖDETİLDİ
Basın açıklamasını Seçil Murtazaoğlu okudu. Ranta dayalı şehirleşmenin en ağır bedelinin çocuklara ödetildiğini kaydeden Murtazaoğlu, on binlerce çocuğun hayatını kaybettiğini, yaralandığını, binlerce çocuğun refakatsiz kaldığını, yüzlerce çocuğun ise kayıp olduğunu vurguladı. Kimliği belirlenmeden defnedilen binlerce çocuk olduğuna dikkat çeken Murtazaoğlu, deprem bölgesinde hayatta kalan yüzbinlerce çocuğun da en temel ihtiyaçlarından yoksun olduğunu dile getirdi.

"En az 20 çocuğun tarikat yurtlarına verildiğini bizzat bakanlık teyit etti! Yüz binlerce çocuk başka şehirlere yerleşti" diyen Murtazaoğlu, deprem bölgesinde hala sorunların sürdüğüne, çocukların güvensiz ortamlarda yaşamaya devam ettiğine de işaret etti.

'ÇOCUKLAR İHMAL VE İHLALE ÇOK AÇIK'
Çocukların deprem sürecini en ağır yaşayan grup olduğunun altını çizen Murtazaoğlu, şöyle devam etti: "Bütün bu afetin ortasında çocuklar pek çok açıdan ihlal ve ihmale maruz bırakılıyorlar. En temel hak ve ihtiyaçlarına erişemezken aynı zamanda bilgi alma, güvende olma, duygularını paylaşma, oyun oynama gibi ihtiyaç duydukları durumlara da erişemiyorlar. Psikososyal destek mekanizmaları yetersiz ve dağınık; var olanlar bir kere gelip gitmek dışında bir şeye yaramıyor. Oysa çocukların şu an ihtiyacı olan sürdürülebilir, devamlı yan yana gelişler ve oyun."

Deprem bölgesinin çocukların istismarına da açık olduğuna işaret eden Murtazaoğlu, "Çocuk politikasından; çocuklara oyuncak ve para dağıtmayı anlayanların bu süreçte çocukları daha fazla hak ihlaline maruz bırakmalarına müsaade etmeyeceğiz. Günlerdir çocukları yalnızca birer nesne olarak gören, onlar üzerinden kirli politikalarını ve suçlarını örtmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Çocukları kullanamayacaksınız" ifadelerini kullandı.

'HER ÇOCUĞUN TAKİPÇİSİYİZ'
Tek tek her çocuğun takipçisi olacaklarının altını çizen Murtazaoğlu, çocukların tüm hakları uygulanıp korunana ve tüm kayıp çocuklar bulunana kadar çocukların peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Murtazaoğlu, şöyle devam etti: "Çocukları sizin adaletinize, sizin yetersiz ve çıkar odaklı sisteminizin elinize bırakmayacağız. Biz buradayız, çocuklar yalnız değil! Çocuklar için ve çocuklarla birlikte çalışmaya, hem afet bölgesinde hem de göç edilen yerlerde çocuklardan yana olmaya devam edeceğiz."

Devletin çocukları korumak ve haklarını sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Murtazaoğlu, "Bizler, depremde de çocuk hakları demeye, afetten önce söylediğimiz gibi afetten sonra da bütünlüklü çocuk politikası demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Eylem boyunca, "Yaşasın çocuklar, çocuk hakları", "Çocukları yalnız bırakmayacağız", "İstismar suçtur, tarikatı sustur", "Tarikatı değil çocukları koruyun" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı.