27 Eylül 2024 Cuma

TOKİ'nin sicili: Depreme dayanıksız, yüksek meblağlı, ısınma sorunlu evler

Maraş merkezli depremlerde her şeyi enkaz altında kalan ve sokağa mahkum edilen halklar, Erdoğan'ın vadettiği TOKİ evlerinin inşasını bekliyor. Ancak Van, Gölcük, Elazığ ve İzmir depremleri sonrası inşa ettiği evlerle TOKİ'nin sicili pek de temiz değil. Depremzedelere evler yüksek fiyatta verilirken bu evlerde uzun yıllar ısınma, su ve gider sorunları yaşandı. Üstelik TOKİ'nin teslim ettiği evlerde kolonlar ve duvarlarda yarıklar bulunuyordu. Deprem sonrası hayatta kalan halklar, yüksek meblağlı bu evlerde bir de TOKİ tarafından ölüme mahkum edildi.

Resmi açıklamaya göre 44 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlerin 20. günü. Depremlerin ve yıkımların hala sürdüğü, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanlar, çıkarılması gereken cenazeler varken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzmanların ve bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen mart ayında bölgede inşaata başlanacağını duyurdu.

YANDAŞLARINA HİBE ETTİ
Barınma ihtiyacını ranta çeviren iktidar, deprem bölgesi konutları için kendi belirlediği firmaları çağırdı. Açık pazarlama usulü ihaleyle deprem bölgesini yandaşlarına hibe etti.

TOKİ EVLERİNE YERLEŞENE KADAR BARINMA, GEÇİNME SORUNU NASIL KARŞILANACAK
Öte yandan depremzedelerin bir yıl içinde TOKİ konutlarına yerleştirileceği açıklanırken, iki yıl içinde de ödemelere başlanacağı belirtildi. Fakat bir yıl boyunca depremde her şeyini kaybeden depremzedelerin nasıl geçineceği, nerede barınacağı muamma iken TOKİ evlerine yerleştirildikten sonra nasıl ödeme yapılacakları da ayrı bir sorun. Çünkü binlerce depremzedenin krediyle satın aldığı evler yerle bir oldu bankalar borçlarını silmeyerek erteledi. Depremzedelerin hem bu borçları öderken de hem de TOKİ evlerinin ödemesini yapacağı konusunda herhangi bir yardım da yapılmıyor.

VAN, ELAZIĞ, GÖLCÜK VE İZMİR DEPREMLERİNDE HALK MAĞDUR EDİLDİ
Van, Elazığ, Gölcük ve İzmir depremlerinde de halklar hem iktidar hem AFAD hem de TOKİ tarafından mağdur edilmiş, depremzedelerin şikayetleri dinlenmemiş, sorunları çözülmemişti. Kolonlarında ve betonlarında çatlak oluşan, ısınma ve su sorunu bulunan TOKİ evlerine yerleştirilen depremzedelere evler fahiş fiyatta verildi, yüksek meblağları ödemeye zorlandı.

VAN'DA DEPREMZEDELERE KONUTLAR EN YÜKSEK FİYATTAN SATILDI
Van'da 2012 yılının ekim ayında 7,2 ve kasım ayında ise 5,6 şiddetinde iki büyük deprem gerçekleşti. Depremlerde resmi rakamlara göre 644 kişi yaşamını yitirdi binlerce insan yaralandı. Evlerini kaybeden, sokakta yaşamaya mahkum edilen Van halkına TOKİ konutları en yüksek fiyattan satıldı, teslimat töreninden iki ay sonra konutlardaki eksiklikler giderilmedi. TOKİ'nin Erciş, Edremit, Bostaniçi beldesi ve Kevenli köyünde yaptığı konutların çoğunun altyapı sorunları çözülmedi, konutlarda kış ortasında kalorifer yanmadı, su akmadı, minibüs ve otobüs hattı sağlanmadı.

AFAD DEPREMZEDELERE FAHİŞ FİYATTA KÖMÜR SATTI, ÖDEMEYE ZORLADI
TOKİ  konutlarına taşınan depremzedeler AFAD tarafından "ortak gider" adı altında yüklü paralar ödemeye zorlandı. Konut ödemelerine iki yıl sonra başlayacak depremzedeler evlerine taşındıkları an kömür için bin 835 lira, ortak gider avansı için 124 ve aidat için de 48 lira ödemeye mahkum edildi. Bu da yetmez gibi depremzedelere üzerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın ücretsiz dağıttığı, üstlerinde "para ile satılamaz" yazılı torbalarla kömür satıldı.

15 BİN DEPREMZEDE KONTEYNIRDAN SOKAĞA ATILDI
TOKİ konutlarına yerleşen depremzedelerin yanı sıra konteynırda kalan 15 bin depremzede konteynırlardan atıldı, kentte sağlam ev bulamazken, bazı bölgelerde ise kira yüzde 300'e kadar arttı.

AFAD VE VALİLİK DEPREMZEDELERİ AŞAĞILADI
Taleplere kulak tıkanırken AFAD ve Van Valiliği depremzedeleri aşağılayarak "yakıt parası size aittir, aidatlarınızı ödeyin" dedi.

ELAZIĞ'DA DEPREMZEDELERE BİLGİ VERİLMEDİ
Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Evleri yıkılan depremzedelerin yerleştirildiği TOKİ konutlarında uzun süre mağduriyetleri giderilmedi. Depremzedelere Çevre ve Şehircilik bürosundan kağıtlar imzalatıldı ancak maddelere ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

TOKİ KONUTLARINDA ÇÖKMELER MEYDANA GELDİ
Kentte 8 Mart 2010 yılına meydana gelen deprem sonrası TOKİ tarafından yaptırılan dört katlı konutlarda ısıtma sistemi çalışmazken, müstakil konutlarda çökmeler meydana geldi. Karakoçan'da inşa edilen dört katlı ve kaloriferli 144 konutlarda kaloriferler de çalışmadı. Üstelik kullanışsız güvensiz ve sağlıksız olan bu evlere depremzedelere 75 bin ile 120 lira ödemeye zorlandı.

TOKİ İZMİR'DE DEPREMZEDELER BORÇ VE TAKSİT PLANINI AÇIKLAMADI
30 Ekim 2020'de İzmir'de 16 saniye süren depremde 117 kişi yaşamını yitirdi. Ekran karşısına geçen Erdoğan alışıldık sözlerle "Sizlere ev yapacağız ve teslim edeceğiz" vaadinde bulundu. Bir yılda yapılması planlanan 7 proje konutların yalnızca iki bölümü tamamlanarak 16 ay sonra kurayla teslim edildi. Fakat TOKİ depremzedelere ne kadar borçları olduğunu ve kaç taksitte ödeme yapacakları bilgisi vermezken, tapuları da 20 yıl sonra taksit bittikten sonra teslim edeceğini açıkladı.

TOKİ KONUTLARINDA KOLON VE DUVARLARDA YARIKLAR, AKAN SULAR...
İkinci proje alanındaki evlere yerleştirilen depremzedeler ise apartmanlarda çatlaklar olduğunu, çamaşır ve bulaşık makinaları giderlerinin olmadığını, borularda kaçak ve kapıların kırık, zemin katta kolon ve duvarların arasında yarıklar, beton içerisinden demirlerin çıktığını, içerisinde plastik kutuların betona harç olarak konulduğunu ve su aktığını duyurdu.

Tespit ettikleri hatalarla TOKİ'ye başvuran depremzedelerin sorunları giderilmedi.