27 Eylül 2024 Cuma

Toğrul: ÖSO'culara TC vatandaşlığı ve maaş veriliyor mu?

HDP Milletvekili Toğrul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a, ÖSO çetelerine TC vatandaşlığı ve maaş verilip verilmediğini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvkili Mahmut Toğrul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için Meclis'e soru önergesi verdi. 

Türkiye'nin Suriye'de devam eden savaş nedeniyle çetelere lojistik ve siyasi destek ile gündeme geldiğini belirten Toğrul, "Türkiye'nin finanse ettiği, adını değiştirerek, Suriye Milli Ordusu, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adlı silahlı örgüt mensuplarının Türkiye üzerinden Libya'ya geçtiği kamuoyuna yansımıştı" dedi. 

Libya'ya gönderilen ÖSO üyelerinin sosyal medya paylaşımlarının tartışma konusu yarattığını belirten Toğrul, "Libya'ya gönderilen cihatçılar konusu tartışılırken 500 ÖSO mensubu önce TC vatandaşı ardından TSK personeli yapıldığı da basına yansımıştı. Cihadist/Selefi ÖSO mensuplarının sadece Libya savaşı sırasında değil savaştan önce de cihatçıların ailelerine
vatandaşlık verildiği bilinmektedir" diye kaydetti.

HDP Milletvekili Toğrul'un Oktay'a yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:

■ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Libya'da operasyonlarda yer alacağı belirtilen bu kişilere, harekatta yer almaları karşılığında Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı sözü verilmiş midir?

■ ÖSO'yu yönlendirme, eğitme, programlama işini ve ÖSO mensuplarından kimin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınacağına SADAT'ın karar verdiği doğru mudur?

■ Türkiye cumhuriyeti vatandaşlığı verilen ÖSO mensuplarından kaçı TSK personeli olarak çalışmaktadır? TSK'nın resmi personeli yapılan ÖSO mensupları rütbelerine göre ne kadar maaş almaktalar?

■ ÖSO mensuplarının İstanbul ve Gaziantep'te kaç tane evi vardır? İstanbul ve Gaziantep'te evi bulunan ÖSO mensuplarının evleri hangi bölgelerdedir?

■ Yaralanan ÖSO çetelerinin hastane masraflarının ve ölen çetelerin cenazelerinin Suriye'ye gönderilmesinden Türkiye'nin sorumlu olduğu doğru mudur? Suriye'de yararlanan ÖSO çetelerinden kaçının tedavisi Gaziantep'te yapılmıştır?"